Топ вести
02.03.2021 - Модерни мотометачки се грижат за чистотата на улиците и парковите алеи във Видин
02.03.2021 - 42-ма новозаразени и един смъртен случай в област Монтана през последното денонощие
02.03.2021 - Заради Covid-19 във Видин отменят официалната церемония за 3 март
02.03.2021 - Още 30 души започват работа по проект на Община Видин (Снимки)
02.03.2021 - Премиерът: През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел „Железница“ на АМ „Струма“
02.03.2021 - Над 500 първокласници от община Враца получиха българското знаме и послание от кмета Калин Каменов (Снимки)
02.03.2021 - Община Видин напомня, че продължава разяснителната кампания във връзка с проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух
02.03.2021 - Удължава се изискването за негативен резултат от PCR-тест за влизане на български граждани в Турция
02.03.2021 - Ето как се прилагат ваксините срещу COVID-19
02.03.2021 - Започва изплащането на държавната помощ от 51 милиона лева за туроператори и туристически агенти за преодоляване на последиците от пандемията
Направи се сам

Направи се сам

Особеното усещане да видиш себе си в миниатюра… отпечатана от пясък с 3D принтер

1860 г. Ейбрахам Линкълн е в скулпторско ателие. Оплескват лицето му с гипс, оставят само 2 дупки, през които да диша. После гипсът е свален, а маската остава в музей.
2014 г. 50 LED лампи осветяват Линкълновия наследник. Сканира ултрапрецизна техника, след секунди Барак Обама се появява на екрана, готов да бъде отпечатан с 3Д принтер в безброй статуи, предаващи изключително детайлно неговия външен вид. Нещата се променят, нали? А на мястото на Обама може да се окаже всеки от нас.
Не може да се опише изражението на лицето на човека, когато види и пипне своето умалено копие. Гледа се с безкрайно любопитство, усмихва се, поглежда се отстрани, откъдето трудно би могъл иначе. Не може да се сравни с нищо!“, усмихва се Генка Димитрова от „Студио 3пио“. Агенцията, оригинално носеща името на симпатичния андроид от „Междузвездни войни“, първа у нас предлага скулптури от 3Д принтер за всеки, който пожелае.
Че триизмерното отпечатване може да променя живота така, както никоя друга модерна технология, всички сме чували.
 
 
Но надали сме предполагали колко бързо ще започнат да се случват нещата. Защото технологията вече е достатъчно съвършена, за да прави фигурки, които по изключително достоверен начин (можете да се убедите сами от снимките) наподобяват заснетия преди това човек. Нещо като симпатично модерно вуду, изблик на безвреден нарцисизъм или просто забавление…
 
Клонингите атакуват
 
Процедурата започва със сканиране – само че вместо добре познатия плосък скенер този е триизмерен и има мобилен вариант. Отнема около 10 минути човек да бъде подложен на светлина, важното е да е равномерна – толкова безвредна, колкото е всяка светеща в бяло лампа, а образът му по този начин да се озове в компютъра.

Следва обработка, която отнема няколко дни. Изглаждат се неравностите, подобряват се цветовете, коригират се неясноти например там, където моделът е помръднал. И след като триизмерният образ е обработен в реален размер, той се превръща в архивиран файл с размер от порядъка на 45-50 мегабайта. Той може да се скалира в различни пропорции и така от него да се правят колкото искате фигурки с какъвто решите размер – тук или на другия край на света. Вашият образ неусетно може да пътува из глобалната мрежа. Каквато е и една от идеите на сканирания Барак Обама – да могат да го представят многобройни американски музеи и училища, нещо, което не би могло да се получи с технологиите от времето на маската на Линкълн…
 
Копи райт
 
После всичко попада в „ръцете“ на триизмерния принтер, който слой по слой извайва човекоподобната фигурка. Обикновено се използва цветен пясък, а резултатът е статуята, леко грапава и наподобяваща керамични фигурка от глина без глазура. Която може след години да ви напомня за стара прическа, важен момент или добър приятел. Материалът е издръжлив – чувствителен е само към вода и силна светлина – за да го пазите, е нужно да спазвате на практика същите правила като при снимка. Не бива да се забравя и че файлът от сканирането е запазен и винаги можете да бъдете отпечатан наново.
Произходът, както на толкова много други странни на пръв поглед, но оригинални по същност идеи, е от Япония. Първите статуетки се появяват там през 2013 г., а веднага следва бум на технологията из Европа и останалите части на света. И как ли не – освен че можете да държите реалистична фигурка на любимия си човек на работното бюро, не е проблем да се увековечите в забележителен момент от живота си – например ако сте в облекло, което ще облечете само веднъж, или сте спечелили важна награда, да си направите наистина нестандартна семейна снимка, която да остане за внуците. Или да се сдобиете с любима знаменитост – преди Барак Обама много от американските звезди вече имат своите триизмерни образи.

За да се получи хубава фигурка, има немалко правила, казва Генка Димитрова. Не се препоръчва човек да е облечен в черно или бяло, защото и фигурката става бледа. Прозрачните и ефирни материи трудно могат да бъдат уловени от триизмерния скенер, същото важи и за прекалено бляскавите тъкани или тези в десени с повтарящи се дребни форми.
Ако носите очила или искате да бъде включен към скулптурата някакъв малък елемент, те се сканират отделно и се добавят при компютърната обработка. Заради структурата си косата се възприема от скенера като цялостен обект и съответно по-подходяща е прибраната прическа.
Добре е позата на заснемане да оставя ръцете и краката ви близо до тялото, иначе и вашето копие – лилипут, ще е доста по-чупливо. Позата избирате сами, но трябва да е удобна, да можете да стоите неподвижно нужните минути.
„3пио“ е засега единственото студио у нас, което предлага подобна услуга. Затова не са рядкост и любопитните случки, както с всяка иновативна технология. Екипът например бил посъветван от младеж, който искал да подари на баща си неговата фигура, да се представи за група лекари, правещи изследване, което ще даде на възрастния човек цяла година крепко здраве. Засега още не са опитали, остава да се надяваме, че реципиентът на симпатичния подарък не е сред многобройните читатели на „8″.
Двама младоженци били сканирани поотделно – така се спазило правилото женихът да не вижда облеклото на булката до сюблимния момент. Тези рокли са и едни от най-сложните за сканиране заради многото им дипли. После дигитално насложили двойката и едва на сватбата те се видели в общата композиция, която може би вече краси семейния дом…
Именно трудността да бъде замаскирано самото сканиране прави невъзможно такъв подарък да бъде под формата на изненада. Решението е ваучер. 
 

 
Нещата все още могат да се усъвършенстват. Амбицията на Генка Димитрова е скоро и у нас да работи технология, която да позволява моментално сканиране, без да са нужни 10-те минути. Това е важно, тъй като хората трудно задържат мимиката си без промяна за това време. А и качеството на „разпечатката“ непрестанно се подобрява – сегашните принтери отпечатват по около едносантиметров слой на час. Затова по-евтино, но по-некачествено е фигурките да се появяват на пластове легнали – за по-добър краен резултат принтирането започва от краката.
 
Измерения
 
В началото едно от най-трудните неща било да се постигне при отпечатването цветът на човешката кожа, но специалистите от „Студио 3пио“ се справят все по-добре. При тонирането процесът е подобен на този с обработката на снимките – комбинират се 4-те основни цвята, а единствената разлика е, че се прави не за 2-, а за 3-измерен обект.
На практика няма ограничение в обема – принтерите, които ползва студиото, работят с габарити до 35 см, но нищо не пречи да се създадат отделни части, които след това да се слепят. Единственото ограничение е цената, тъй като своеобразният тонер, подобен на пясък, е от високотехнологичен материал, който все още не е особено евтин.
А в резултат идва необикновеното усещане за първи път да видиш триизмерно гърба си… И да се замислиш какво ли предстои в идеите на изобретателите след революциите, започнали от магията на дагеротипията и стигнали до 3-измерните пясъчни аватари.
spisanie8.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder