Топ вести
05.03.2024 - Протеинов десерт – мисията възможна
05.03.2024 - Digital Scouts се завръща с още теми за онлайн безопасност и нови звездни посланици на каузата в социалните медии  
05.03.2024 - Обществено обсъждане по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината  
05.03.2024 - Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин
05.03.2024 - Дрогиран шофьор прати моторист в болница
05.03.2024 - Националният статистически институт ще проведе за втори път състезанието DATATHON за ученици
04.03.2024 - Движението по новия 13,6 км участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март
03.03.2024 - Община Видин чества 146 години свободна България
03.03.2024 - 146 години свободна България
01.03.2024 - Над 600 първокласници получиха българското знаме във Враца
Нямало нужда от решение на парламента за натовски център у нас

Нямало нужда от решение на парламента за натовски център у нас

Бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание.

Така отговори на журналистически въпрос военният министър Николай Ненчев в Брюксел, където участва на среща на министрите на отбраната на страните членки на Алианса, съобщава БТА.

Запитан дали Народното събрание трябва да се произнесе по подобно решение, Ненчев отговори, че това не е нужно, защото нито един закон, нито от страна на Конституцията сеизисква подобно нещо.

Според него има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България имаправо на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. България е равноправен член на НАТО и би следвало да изпълняваме нашите съюзни ангажименти във всяко отношение, и не
бива да има място за каквото и да е притеснение. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност, каза той.

По думите му към момента не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от Алианса. Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб.

НАТО води преди всичко отбранителна политика. Няма агресивно отношение, спрямо която и да било страна, говорихме за подобряване на съвместната координация, посочи Ненчев.

Военният министър изтъкна, че по време на разговорите на военните министри от пакта не са взети някакви особени нови решения и че няма нищо обезпокоително.

Разговаряхме по миналогодишните решения от Уелс, уточни министърът.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder