ГЕРБ и ПФ искат тримесечен мораториум върху износа на дървесина

ГЕРБ и ПФ искат тримесечен мораториум върху износа на дървесина

ГЕРБ се захваща да опази българската гора и предлага спиране на износа и изпращането на необработена дървесина от страната ни за три месеца. Като за „добро утро“ народните представители от ГЕРБ обясниха на брифинг, че са внесли в деловодството на парламента предложение за въвеждане на мораториум върху износа на дървесина.

От партията на Бойко Борисов дори искат спиране на износа не само към трети страни, но и временно замразяване на износа в Европейския съюз.

За още по-сигурно от ГЕРБ са записали и въвели кодовете на всички видове обработена дървесина, за да няма пролуки. По време на тази забрана от партията ще се захванат да пишат промени в Закона за горите, ще се изработят правила за стимулиране на родните производители.

Промяната ще даде възможност да опазим българската гора, която е голямо богатство„, се похвали депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя сигнализира за това, че в момента в България има райони, където 5-10 хектара земя е частна собственост и всеки собственик може да реши да сече, което ще доведе и до оголване.

Когато се забрани износът, ще се намали и сечта„, отбеляза и герберът Цветомир Михов и обясни, че по този начин няма да има външен пазар, а вътрешният е много по-малък.

По-късно стана ясно, че реформаторите настояват за постоянна забрана за износа на необработена дървесина, но само към трети страни извън Европейския съюз.

Междувременно и от Патриотичния фронт поискаха тримесечен мораториум върху износа на необработена дървесина. След като със същата идея се представиха от ГЕРБ, а с подобна и по-категорична се обявиха от Реформаторски блок, се оказа, че и другият участник в управлението мисли в тази насока. Те дори са били първи в деловодството на Народното събрание, след като вчера „патриотите“ са внесли искането за въвеждане на мораториума.

От ПФ настояват министърът на земеделието и храните да забрани износа на всички видове необработена обла дървесина за срок от три месеца, като дори са измислили и дата за старта на забраната – 6 април.

„Патриотите“ имат идеята да използват времето на мораториум, за да се приеме специален режим за износ на необработената дървесина, като се приеме и ясно определение на термина „обработена дървесина“.

„Целта е да се въведе най-сетне някакъв ред в това безобразие, което е предшествано от незаконна сеч“, обясни на брифинг мисията на ПФ съпредседателят му Валери Симеонов.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder