Създадоха прозрачен соларен панел

Създадоха прозрачен соларен панел

С него всеки прозорец ще може да генерира енергия

Учените от Мичиганския щатски университет са създали напълно прозрачен соларен панел, който може да превърне всеки прозорец или стъклена повърхност (например смарт телефоните) във фотоволтаична соларна клетка. Според създателите това е първият напълно прозрачен панел, готов за внедряване.
Според ръководителя на проучването Ричард Лант екипът е уверен, че невидимите соларни панели могат да се поставят ефикасно в различни условия – от високи сгради с много прозорци до всякакъв вид мобилни устройства.
Всъщност за науката прозрачни соларни панели се приемат за нещо като оксиморон. Соларните клетки, и най-вече фотоволтаичните, създават енергия чрез абсорбция на фотони (от слънчевата светлина), които превръщат в електрони (електричество). Ако материалът е прозрачен, светлината ще преминава през съответната среда. По тази причина предишните разработки са се концентрирали най-вече върху частичната прозрачност.
Учените от Мичиганския университет са използвали различна технология, за да извлекат слънчева светлина. Вместо да опитват да създадат прозрачна фотоволтаична клетка, те използвали прозрачен луминесцентен соларен концентратор. Той е съставен от органични соли, които абсорбират невидими дължини на вълните – на ултравиолетовите лъчи и инфрачервената светлина. Те излъчват „уловената“ инфрачервена светлина към ръба на панела, където тънка ивица от стандартна фотоволтаична соларна клетка я преобразува в енергия. Ако погледнете по-внимателно, можете да видите черните ивици по краищата на пластмасовия блок.
Проучванията от Мичиган показват, че соларният концентратор има коефициент на  продуктивност от около 1%, но учените вярват, че може да се увеличи 5 пъти. В крайна сметка не се говори за технология, която да поддържа батерията на телефона или таблета ни вечно, а за такава, която ще добави няколко минути или часа към едно зареждане.
spisanie8.bg
Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder