Топ вести
05.03.2024 - Протеинов десерт – мисията възможна
05.03.2024 - Digital Scouts се завръща с още теми за онлайн безопасност и нови звездни посланици на каузата в социалните медии  
05.03.2024 - Обществено обсъждане по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината  
05.03.2024 - Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин
05.03.2024 - Дрогиран шофьор прати моторист в болница
05.03.2024 - Националният статистически институт ще проведе за втори път състезанието DATATHON за ученици
04.03.2024 - Движението по новия 13,6 км участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март
03.03.2024 - Община Видин чества 146 години свободна България
03.03.2024 - 146 години свободна България
01.03.2024 - Над 600 първокласници получиха българското знаме във Враца
Депутатите узакониха изцяло платеното паркиране

Депутатите узакониха изцяло платеното паркиране

Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за движението по пътищата, с които се узаконява изцяло дейността на общинските структури, които администрират платеното паркиране. До момента дейността им беше на ръба на закона и често беше обжалвана в Административния съд, който отменяше наредбите на местните управи, най-вече на Столичната община, и трябваше правилата да се приемат наново.

Също така по предложение на ГЕРБ бяха приети поправки, с които паркирането в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места да се глобява с 200 лева. В момента за такова нарушение се предвижда 20 лева глоба, като в закона е забранено само спирането върху тротоар.

Депутатите отхвърлиха на първо четене предложението на Петър Славов от Реформаторския блок  всички светофари в страната, които не са оборудвани с броячи, да премигват три пъти преди превключването между сигналите, както и задължителна зелена вълна по натоварените кръстовища. Отхвърлено беше и предложението на депутати от Български демократичен център да е позволен завой надясно при червен сигнал на светофара, ако няма пресичащи пешеходци.

В дебатите най-голямо внимание беше обърнато на предложението за узаконяването на платеното паркиране. С поправките в Закона за обществените поръчки ще бъдат вкарани отметки към влезлите в сила поправки в Закона за обществените поръчки, приети от миналия парламент по предложение на тогавашния вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева. Това е възможността администрирането на платените зони за паркиране да се осъществява или от общинско предприятие, или от търговско дружество със 100% общинска собственост и над 80% оборот, свързан с услуги на местната управа. Днес беше оттеглено предложението дейността да се осъществява чрез концесионер.

Другата предложена поправка е талоните за паркиране вече да не са местна такса, а цена. Това се налага, защото в Закона за местните данъци и такси стойността на таксата трябва да се определя на базата на разходите за поддържането, в случая на паркоместата.

„Отдавна трябваше терминът такса да стане цена“, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. По думите му в момента много общини злоупотребяват, като даде пример, без да каже име, че една местна управа отчитала 0.10 лева приход от едно паркомясто на година, а всъщност след проверка се оказало, че приходите са много повече. По думите му в центровете на някои градове няма маркировка, а само табели, че на дадена улица паркирането е платено. За пример даде Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. „Тарикатът сложил табела синя зона без маркировка“, добави Байрактаров.

За предложението на ГЕРБ за 200 лева глоба при паркиране в детски площадки и паркове депутатът от Патриотичния фронт дори поиска санкцията да бъде 300 лева.

Цветомир Михов от ГЕРБ посочи, че по негови изчисления от 2009 г. законът е бил променян поне 50 пъти, или средно по една поправка на месец. „Колеги, дайте да седнем с Министерството на транспорта, на МВР и ресорните комисии и да направим нов закон и да не го променяме в близките години. Не всяка седмица да се променя“, призова той.

Дора Янкова от БСП се съгласи в Михов. Социалистката заяви, че предложението за платените зони не било съгласувано със сдружението на общините. Светослав Иванов от ГЕРБ, който е сред основните вносители на предложението, каза, че има становище от сдружението с препоръки, но и подкрепа по същество за поправките. Никога не бих си позволил да внеса закон, без да е съгласуван, каза той.

В крайна сметка със 103 гласа „за“, 24 „против“ и седмина „въздържали се“ депутатите приеха поправките за платеното паркиране, в подкрепа на увеличаването на глобата на 200 лева при паркиране в паркове, градини и други гласуваха 94 депутати, „против“ – 17, а 21 се въздържаха.

 

http://www.dnevnik.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder