По следите на дървената мафия във Врачанско

По следите на дървената мафия във Врачанско

Екип на “Здравей, България” тръгна по следите на дървената мафия във Врачанско. Оказа се, че нито прокуратурата, нито горските могат да се справят с незаконна сеч там, защото това е единственият поминък за голяма част от населението.
Борбата с незаконната сеч във Врачанско не е от вчера. Тя продължава с години, през които от 90% от дърветата в една от горите вече ги няма. „Гората се изсича от вандали, познати и на горското стопанство и на полиция та. Те са многократно задържани, предимно са от ромската махала в Бяла Слатина. Според мен са останали около 10% от гората”, коментира кметът на Враняк Жени Узунова.
Две са групите, които действат в района. Едната е известна като групата на Камен, а втората група хората наричат „кучките” – бащ и син. В йерархията по-надолу са така наречените отцепки и секачите. Отцепките контролират секачите. За схемата разказа бивш полицай от Врачанско. „Те работят задружно, имат си отцепка, човек, който стои си на асфалта и ако види нещо – звъни и те изчезват”, разказа Петко.
И докато бракониерите открито заявяват, че ще продължават с незаконната сеч, броят на заведените дела срещу тях е нищожен. За 2014 година са образувани общо 20 досъдебни производства за незаконна сеч. Най-честото наказание е глоба от 1000 лева до 5000 лева, обясни прокурор Камелия Трифонова от Окръжната прокуратура във Враца.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder