Всеки трети потребителски кредит отива за ремонт на дома

Всеки трети потребителски кредит отива за ремонт на дома

Почти всеки трети потребителски кредит се тегли за ремонт на дома, а една четвърт от хората, които обмислят да кандидатстват за такъв, планират да използват парите за инвестиция в имот. Най-масовите суми са над 10 хил. лв. Клиентите търсят персонализирани оферти с по-ниски лихви и гъвкава схема на издължаване, възможност за бързо погасяване на задължението между 1 и 5 години и кратък срок за одобрение и усвояване на сумата до 5 работни дни. Това показват данните от онлайн проучване на Societe Generale Експресбанк, проведено сред 734 души в страната на възраст над 18 години. Според експерти на банката тези тенденции принуждават кредитните институции да променят продуктите и услугите си, за да отговорят на търсенето. Наблюденията им са, че през първите месеци на годината то нараства с по-голям темп, отколкото през същия период на предходната, като се засилва конкуренцията не само между различните банки, но и между банките и фирмите за бързи кредити.

Заемите стават по-малки и по-бързи

Публикуваните преди дни данни на БНБ показват растеж при отпуснатите потребителски кредити през април, като подобрението на годишна база е с 0.4%, а размерът на усвоените средства достига до 7.34 млрд. лв. Това е и единственият сегмент при заемите за домакинствата, в който има повишение. Тенденцията потвърждават и от SG Експресбанк, като уточняват, че само за месец банките са отпуснали над 17 млн. лв. нови заеми. Според проучването им 27% от хората с потребителски кредит са взели суми между 10 хил. и 30 хил. лв., като приблизително толкова са клиентите, изтеглили суми между 5 и 10 хил. лв. Обмислящите да кандидатстват за финансиране пред банка се интересуват за по-малки суми от порядъка на 1500 лв. и 5 хил. лв. и държат да получат одобрение до 5 дни.

Тези нагласи вече се отразяват върху продуктите и услугите, които предлагат банките, коментира Наталия Лакова, мениджър „Кредитни продукти“ в SG Експресбанк. Тя посочи като пример възможността за разглеждане на заявление и издаване на одобрение за финансиране до 10 хил. лв. в рамките на един ден, каквато вече се предлага на клиентите. Лакова каза още, че за разлика от миналата година през тази преобладаващата част от кандидатите за заеми са с чисти кредитни досиета. Това е причината за малкото откази от страна на банките. Според нея хората, които са имали затруднения с обслужването на задълженията си, вече са научили, че е по-добре при нужда от финансиране да се обърнат към банката, която вече ги познава и може да предложи консултация. Лакова обръща внимание и върху проблема, който все по-често се осъзнава от кандидатите за кредит, осигурявани на минимална работна заплата. „Това е нещо, което зависи не само от работодателите, но и от служителите. Все повече хора осъзнават, че когато извадят доходите си на светло, получават по-добра възможност за финансиране при по-изгодни лихви не само сега, но и в бъдеще“, подчерта Наталия Лакова.

Консултацията на място е търсена от клиентите

Проследявайки нагласите на потребителите, които са в подготовка за тегленето на кредит, от SG Експресбанк установяват, че преобладаваща група са хората – 26%, които смятат да финансират покупката на имот. Сравнявайки това с резултатите от отговорите на тези, които вече имат кредит, ползван за такава инвестиция, се вижда, че процентът пада на 16.1%. Това може да се обясни с консултацията, която клиентите получават във финансовите центрове на банките. Макар интернет да е един от най-динамично развиващите се канали за комуникация с потребителите, те продължават да предпочитат посещението на място, когато им предстои да се обвържат с кредитна институция.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder