Компаниите в енергийния сектор не харесаха ценовите предложения на КЕВР

Компаниите в енергийния сектор не харесаха ценовите предложения на КЕВР

Нереални, противоречащи на закона и дискриминационни. Така участниците в енергийната верига от производители до крайни доставчици определиха изчисленията на енергийния регулатор за цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от началото на юли. Предложението на регулатора е за 22% ръст на енергията за бизнес клиентите, които са на свободния пазар, и средно увеличение от 1.99% за бита. В четвъртък (4 юни) компаниите в сектора бяха поканени да участват на открито заседание, на което представиха своите възражения срещу предложения ценови доклад от регулатора.

Основните възражения

Част от основните възражения на Националната електрическа компания (НЕК) бяха насочени срещу новата ценова рамка, с която се определя какви количества да бъдат продадени от компанията не само на регулирания, но и на свободния пазар. „Как работната група си представя, че ще изкупуваме електроенергия от ВЕИ по 300-400 лв. и след това ще я продаваме на свободния пазар (бел. ред. – където цената е около 75 лв.)“, коментира изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. От КЕВР се аргументираха, че всъщност това е логиката на бъдещия пазар, на който няма да има регулирани цени и цялата електроенергия ще се продава на пазарен принцип, а разликата до преференциалните цени ще се компенсира със специалната цена „задължения на обществото“, която всички потребители ще плащат.

В допълнение Илиев се оплака, че предложената ценова рамка ще създаде в компанията финансов недостиг от 1.676 млрд. лв. От работната група обаче възразиха и на това твърдение, като заявиха, че това по-скоро са приходи, които НЕК няма да получи. Илиев възрази и срещу намаляването на цената на водноелектрическите централи на НЕК, която ще бъде намалена до 59.10 лв. за мегаватчас. Той дори предложи те да бъдат извадени от задължителната квота за регулирания пазар и да продават само по свободно договорени цени. Илиев аргументира искането си с това, че така ще може да се даде квота за продажба на електроенергия на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която от юли вече няма да има задължение да продава за регулирания пазар. Подобна размяна обаче едва ли е възможна, тъй като водните централи на НЕК осигуряват пиковата енергия, която е необходима, за да се покрива увеличението или спада в потреблението.

Сериозни възражения към доклада имаше и от страна на АЕЦ „Козлодуй“, чиято цена според предложението на КЕВР се запазва непроменена. По думите на изпълнителния директор на централата Димитър Ангелов цената от 29 лв. за мегаватчас за регулирания пазар е много по-ниска от реалната й стойност от 51 лв. „Електроенергия ли продаваме или нищо? Цената за разполагаемост е смешна.“ Ангелов коментира и голямото количество енергия за технологични загуби, което електроразпределителните дружества купуват по регулирани цени. „Предприятието работи нахалост, да печели някой“, коментира Ангелов. Според него докладът на КЕВР е дискриминационен, защото на дружеството не са признати разходите по ремонтната програма и извозването на отработеното ядрено гориво.

Недоволните ЕРП-та

Трите електроразпределителни дружества също изказаха възраженията си срещу ценовите предложени от КЕВР, тъй като регулагторът не е признал по-голямата част от техните искания. Основното недоволство беше свързано с това, че нивото на технологичните разходи се запазва, както и досега, 8% за ЧЕЗ и ЕВН и 9.5% за „Енерго про“, което според дружествата е много под реалните им показатели. От дружествата се оплакаха и от намаляването на оперативните и амортизационните разходи, непризнаването на разходите за енергийна ефективност и балансираща енергия. На практика КЕВР не е орязал единствено инвестициите, поискани от трите дружества.

Малко по-реалистично

„Ако всички искания на дружествата се изпълнят, цената за бита трябва да се увеличи два пъти.“ Така председателят на КЕВР Иван Иванов отговори на упреците на енергийните дружества. По думите му в момент, в който енергетиката се намира в криза, всички участници на пазара трябва да направят крачка назад в исканията си.

Проектът за решение за цените на електроенергията ще бъде приет на 8 юни, а на закрито заседание на 30 юни КЕВР ще вземе окончателното си решение.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder