Moody’s запази кредитния рейтинг на България

Moody’s запази кредитния рейтинг на България

Международната агенция Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България от Baa2 със стабилна перспектива, съобщиха от финансовото министерство в края на седмицата. От агенцията отчитат стабилната бюджетна позиция на правителството въпреки влошаването в края на 2014 г., подобрената перспектива за икономическия растеж в средносрочен план, инициираните промени във финансовия надзор, целящи намаляване на рисковете в банковата система, и стабилната външна позиция на страната, което поддържа доверието във валутния борд.

Рейтингът на страната остава в ниската част на скалата на инвестиционните оценки на агенцията. Макар традиционно анализаторите от Moody’s да са определяни за по-черногледи, оценката на агенцията за България в момента е по-висока от тази, присъдена от друга от големите международни агенции – Standard and Poor’s, която през декември понижи рейтинга на страната до степен BB+, или т.нар. на инвеститорски жаргон боклук (junk). Причините бяха кризата с КТБ и ликвидният проблем на ПИБ от лятото, които наложиха държавна подкрепа.

Сравнително добре при дълга

Един от основните фактори за решението на агенцията е по-ниското ниво на държавния дълг в сравнение с останалите страни с оценка Baa2. Moody’s оценява като стабилно текущото ниво на дълга като процент от БВП, но припомня, че той нарасна бързо в края на миналата година заради кризата с КТБ. И все пак нивото на държавния дълг от 27.6% от БВП е доста по-добро от средното в ЕС и за страните с рейтинг Baa2 – съответно 72% и 41.2%, отбелязват от агенцията (в края на април нивото на дълга е 28.7% от БВП). От Moody’s определят дълговата позиция на страната като източник на значителна финансова гъвкавост и потенциал за противодействие на шокове по отношение на бюджетния баланс.

По-добра перспектива за растеж

Друг фактор за решението на Moody’s да запази рейтинга на страната е устойчивото икономическо развитие и подобряващи се перспективи пред растежа на БВП в средносрочен хоризонт. От агенцията очакват българската икономика да нарасне с 1.3% през тази година и с 1.8% през следващата, като през 2015 г. растежът може да е и по-висок заради силния износ. В петък от Националния статистически институт потвърдиха, че през първото тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 0.9% на тримесечна и с 2% на годишна база.

Очаква се подобрение на пазара на труда, което ще има благоприятно влияние върху икономиката, докато подобрените перспективи пред европейската икономика ще спомогнат за растежа на износа. Според агенцията структурните пречки пред растежа са високата младежка безработица, демографски предизвикателства, свързани със застаряването на населението и високи нива на емиграцията и корупцията.
От агенцията отбелязват, че се бавят реформи, които имат голям социален ефект – в пенсионната система и енергийния сектор, който е силно регулиран. Но определят като добри постигнатите договорености между политическите партии, че реформи трябва да бъдат реализирани.

http://www.capital.bg/
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder