Ултиматумът на Гърмен изтече

Ултиматумът на Гърмен изтече

Днес изтича ултиматумът даден на циганите от ромския квартал в Гърмен. Те трябваше да бутнат сами незаконните си постройки в 14-дневен срок, по нареждане на ДНСК. Общината разреши обитателите на незаконните постройки да закупят земята в гетото на цена от 1,50 лв. на квадратен метър.
По този начин ромите ще трябва да се заселят законно и да плащат данъци. По тази причина се готви нов протест в Гърмен. Припомняме, че напрежението ескалира след безбройните ромски набези над местното население. Стигна се до масов бой, след направена забележка за силна музика. Тогава въоръжени роми пребиха няколко местни жители, което наложи полицейска блокада на Гърмен и гетото „Кремиковци“.
След инцидента бе направен голям протестът на 2 юни – Денят на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Бяха им връчени предизвестия за събаряне на къщите. Независимо от това до момента съборени постройки няма. Ромите не желаят да съборят къщите си, стана ясно от репортаж на БТВ. Някои от семействата вече се изнасят, като твърдят, че отиват да работят, за да могат да си купят мястото в Гърмен и да си узаконят къщите. Ромите смятат, че отношението към тях е нечовешко.
Гърменци настояха в гетото да влезе Агенцията за закрила на детето, за да видят при какви условия се отглеждат деца. Питат защо МВР дава адресни регистрации в махалата, когато повечето къщи са незаконни. Искат да се разследва как ромите си купуват дипломи, за да изкарват шофьорски книжки и как им се пуска ток, при положение че нямат адресна регистрация. От утре предстои багерите да влязат в квартала, за да бутат къщите. След изтичането на ултиматума местните жители се заканиха да организират мащабен протест на жълтите павета в столицата. „Земя, напоена с кръв, не се продава за 1,50 лв. на циганите!“ – тези думи на един от ораторите на протеста в Гърмен предизвика мощни скандирания „Българи, юнаци!“, „За България!“ сред 1500 протестиращи на площада пред кметството. Бунтът на местните хора бе подкрепен от десетки рокери, футболни фенове и националисти от цялата страна. Обхванати от страх много от жителите на кв. „Кремиковци“ се разбягаха в съседни общини. След митинга част от тях започнаха да се връщат. В същото време бе поставен нов ултиматум на държавата от протестиращите от Гърмен – до 18 юли да бъдат съборени незаконните къщи в ромското гето, а всички незаконно пребиваващи да бъдат изселени.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder