Свръхмодерно лазерно оръжие ще пази световни лидери

Свръхмодерно лазерно оръжие ще пази световни лидери

Свръхмодерно лазерно оръжие ще пази световните лидери на срещата на Г-7 в Япония на 26-27 май догодина, писа в. „Преса“, позовавайки се на в. „Дейли мейл“.

Революционното оръдие, създадено от германската компания МБДА, ще може да сваля безпилотни летателни апарати, които се намират на височина до 2.5 км.

Нуждата от подобно въоръжение лъсна след инцидента през 2013 година., когато малък дрон се разби в земята само на два метра от канцлера Ангела Меркел на митинг в Дрезден, обявиха създателите.

Първите тестове на оръжието, частично субсидирано от германското министерство на отбраната, вече са преминали успешно и в момента се работи по увеличаване на мощността му и обхвата до 3 км.

Информацията идва в момент на крайно напрегнати отношения между Запада и изключената от Г-8 Русия, която на свой ред разработва хиперзвуков летателен апарат (Ю-71), способен да носи ядрени бойни глави. Смята се, че секретният проект ще може да се придвижва със скорост 11 200 км/ч и ще бъде практически неуловим за съвременните системи за противоракетна отбрана.

Според „Вашингтон тамйс“ Кремъл ще използва апарата като инструмент за натиск в преговорите с Белия дом за контрол над въоръжението.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder