Великата китайска стена бавно изчезва

Великата китайска стена бавно изчезва

Приблизително 30 процента от построената по времето на династията Мин Велика китайска стена е изчезнала с течение на времето както под влиянието на атмосферните условия, така и заради безразсъдната човешка дейност, включително кражба на строителен материал, посочва китайска държавна медия, цитирана от Discovery News.

Великата стена не е една хомогенна структура, но отделните й части се простират на хиляди километри – от Шанхайгуан на източното крайбрежие до Дзяюгуан в навяваните от вятъра пясъци на ръба на пустинята Гоби.

На места защитното съоръжение е разрушено до такава степен, че изчисленията за общата му дължина варират между 9000 и 21000 километра в зависимост от това, дали липсващите части се включват, пише „Фокус“. Въпреки дължината си, стената не се вижда от Космоса, както често се твърди. Изграждането й е започнало през третото столетие пр.Хр., но приблизително 6500 километра са издигнати от династията Мин от 1368 до 1644 година, в това число най-посещаваните отсечки на север от столицата Пекин.

1900 километра от построеното по време на династията Мин са изчезнали през столетията, според материал на „Beijing Times”. Част от стената е станала жертва на ерозията, подпомогната от израстващата навсякъде растителност. „Въпреки че някои от стените са направени от тухли и камъни, те не могат да издържат на постоянното въздействие на вятъра и дъжда“, казва Донг Яохуи от Обществото на Великата китайска стена. „Много от кулите са се разклатили и могат да паднат при някоя от дъждовните бури през лятото“.

Туризмът и местните хора също за допринесли за разрушаването на най-дългата в света структура, създадена от хората. Бедните жители на съседните селища са взимали строителен материал от стената, за да построят къщите си. Наред с това парчета от стената, гравирани с китайски йероглифи, се продават за 4.80 долара.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder