Пенсиите изостават все повече от заплатите

Пенсиите изостават все повече от заплатите

Въпреки слабото подобрение на съотношението на пенсиите спрямо заплатите в последната година парите за старост все още не могат да наваксат замразяването им в няколко поредни години.

Съотношението между средната пенсия и чистата средна заплата – след данъците и удръжките за служителя – през последните четири години се е влошило, показват изчисления на „Сега“ на база данните на Националния осигурителен институт.

Ако през 2010 г. средно пенсионерите са получавали малко над половината от средната нетна заплата за страната – 51.5 на сто, през миналата година това съотношение е паднало до 47.8%.

Тоест парите за старини са загубили около 4% от адекватността си по отношение на заплатите въпреки индексацията по швейцарското правило м.г., великденските и коледните добавки и ръста на средния осигурителен доход. Трябва да се отбележи, че все пак през 2014 г. съотношението се подобрява минимално спрямо 2013 г. – с 1.4%. То обаче не е достатъчно да обърне тенденцията на изоставане и да се стигне поне до нивото от 2010 г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder