Учени свързаха мозъците на маймуни чрез компютър

Учени свързаха мозъците на маймуни чрез компютър

Американски учени за пръв път са успели да свържат мозъците на няколко маймуни в жив компютър, който е способен да изпълнява задачи и да решава проблеми. Ако по същия начин могат да бъдат обединени усилията на мозъците на няколко души, те ще могат най-малкото да предават абстрактни мисли на разстояние без помощта на думи, съобщи сп.“Ню сайънтист“, цитирано от БТА.

Неврофизиолози от университета Дюк са работили със стандартни интерфейсове мозък-компютър – с устройства, които позволяват на животните и на човека да управляват движението на протези със силата на мисълта. Учените са свързали мозъка на три маймуни към компютър, на екрана на който в реално време се отразяват движенията на роботизирана ръка.

Синхронизирайки мислите си, маймуните са успели да накарат ръката да стигне до целта и са получили за това награда.

След успешния експеримент учените са усложнили задачата. Всяко животно е можело да управлява движението на манипулатора само в едно измерение. Въпреки това маймуните са постигнали взаимодействие. След това неврофизиолозите са започнали да свързват мозъците не само с компютър, но и един с друг.

В участъци от кората на главния мозък на мишки, отговарящи за контрола над движението, са били имплантирани две двойки електроди – за невростимуация и за записване на активността на мозъка. После учените са започнали да изпращат електрически импулси и да възнаграждават животните за успешната синхронизация на дейността на мозъка. След 10 сеанса мишките са успели да го правят през 61% от времето. Синхронната работа на мозъка може да се превърне в основа на компютър, смятат учените.

За да се синхронизират, мозъците обменят сигнали, както е при паралелната обработка на данните в изчислителните схеми. Ако по подобен начин могат да бъдат обединени мозъците на няколко души, съществува шансът те да започнат да обменят помежду си мисли, без помощта на език.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder