Мая Манолова беше избрана за омбудсман

Мая Манолова беше избрана за омбудсман

Мая Манолова бeше избрана от депутатите за омбудсман със 129 гласа срещу 82 за другия кандидат за поста – Константин Пенчев. Гласуваха общо 223 депутати, 12 бюлетини са били невалидни.

Изборът на Манолова бе очакван. Заради тайната на вота не е ясно как са гласували отделните парламентарни групи, но предварително се очакваше тя да получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ, Патриотичния Фронт, БСП, ДПС и „Атака“.

Депутатите имаха един час да упражнят вота си. Гласуването бе с бяла бюлетина, на която са написани имената на двамата кандидати. В празно квадратче пред името на кандидата всеки народен представител трябваше да отбележи със знак Х предпочитания от него.

Преди това двамата кандидати бяха представени в парламентарната зала. Корман Исмаилов, зам.-председател на ПГ на Реформаторския блок, представи номинацията на Константин Пенчев като отбеляза, че той е успешен омбудсман, опитен юрист, достигнал върховете на съдебната система със своите професионални и човешки качества, запазил своето име, доказал своята балансираност и всеотдайност в работата.

Исмаилов подчерта, че всички доклади на настоящия обществен защитник са били приети с пълна подкрепа и одобрение за това, което върши тази институция. По думите на депутата по време на мандата на Пенчев институцията на омбудсмана е станала познаваема и близка до българските граждани.

Председателят на ПГ на „БСП лява България“ Михаил Миков представи кандидатурата на Мая Манолова, като отбеляза, че тя е била народен представител и в управляващо мнозинство, и в опозиция, и е видяла и едната, и другата страна на управлението. По думите му Манолова е изключително активна в защита правата на гражданите. Той припомни, че по нейна инициатива е била създадена парламентарна комисия за работа с гражданското общество. Мая Манолова има една изключително качество – независимост, отбеляза Миков. По думите му, ако бъде избрана, Манолова достойно ще оправдае изборът на Народното събрание.

Разисквания по двете номинации нямаше.

„Няма как да забравим действията, които г-жа Мая Манолова е извършвала в предишния парламент. Аферата „Костинброд“ е нейно дело и за мен ще бъде учудващо, ако ГЕРБ или част от тях са го забравили“, коментира по-рано председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя категорично се обяви против Мая Манолова, но призна, че червеният депутат е имала много активна кампания, която ѝ е въздействала.

Неофициално от ДПС коментираха преди вота, че по-голямата част от парламентаристите им ще гласуват за Манолова. Очакваше се и Патриотичният фронт да подкрепи Манолова с мотива, даден в началото от Реформаторския блок – че е добре омбудсманът да бъде номиниран от опозиционна партия.

 

http://konkurent.bg/

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder