КЗК ще информира до петък премиера дали има картел за горивата

КЗК ще информира до петък премиера дали има картел за горивата

Дори за държавните ведомства, които не са на пряко подчинение на кабинета, молбата на премиера е със статут на заповед, този извод може да се направи от днешната реакция на Комисията за защита на конкуренцията. Часове след като Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да „помоли“ КЗК за проверка дали има картел между търговците на горива, оттам отговориха, че до петък ще предоставят данните.

„Окончателната ни оценка обаче за това има или няма картел ще се забави, тъй като трябва да изпълним определени процедурни изисквания, предвидени в закона преди да се произнесем“, коментира пред БНТ говорителят на комисията Марио Гаврилов. Той допълни, че след контакти с правителството, секторният анализ е започнал.

„На този етап не искаме да коментираме пред обществото информацията, която сме събрали и изводите, до които сме стигнали преди да приключим окончателно работата си по него“, уточни Гаврилов.

Както е известно, днешното заседание на кабинета мина под знака на бензиностанциите. Първо, премиерът нареди да се сменят ударно до събота пломбите на всички колонки за зареждане, така че да не може в тях да се налива гориво, което не е отчетено от контролните органи или пък да се слагат нискокачествени добавки, като терпентин. След това дойде и молбата за проверка от КЗК, аргументирана с недоверие, към ценообразуването, при което разликата между различните вериги е една-две стотинки.

Както може да се очаква, думите на Борисов бяха щедро отразени в новините на всички телевизии, като в Пловдив дори беше организирана показна проверка на бензиностанция с две колонки, на която се оказа, че при зареждане на дизел, вместо 20 литра, клиентът получава 19.

 

http://www.dnevnik.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder