Обама и Путин ще търсят политическо решение на кризата в Сирия

Обама и Путин ще търсят политическо решение на кризата в Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Барак Обама са постигнали споразумение да търсят съвместно политическо решение на кризата в Сирия, съобщава Ройтерс.

Лидерите на двете държави обаче се разминават по отношение на визията си за бъдещето на близкоизточната държава. Путин подкрепя правителството на Башар Асад в Дамаск, докато Обама не вижда възможност за стабилизиране на обстановката в Сирия, докато режимът на сирийския президент остава на власт.

Според разпространената предварително информация Путин и Обама имаха на разположение 55 минути, за да направят опит да съгласуват позициите си по отношение на кризата в Сирия и политическото бъдеще на близкоизточната държава. Срещата обаче надхвърли значително планираното време и представителите на двете суперсили дискутираха световните проблеми над час и 40 минути.

Въпреки продължителността на разговора им обаче Путин и Обама не успяха да постигнат значителен напредък в отношенията си. Така хладният тон между Москва и Вашингтон се запази, отбелязаха световните агенции, цитирани от Фокус.

Именно това побърза да анонсира руският държавен глава след края на двустранната среща с американския си колега. Отношенията, за съжаление – по думите на Путин, остават на ниско ниво, но не и по вина на Москва, която впрочем изрази готовност да положи усилия за възстановяване на пълноценния диалог с Вашингтон.

Путин отбеляза, че все пак разговорът е бил откровен, а Обама е изложил подробно своята позиция по отношение на конфликтите в Източна Украйна и Сирия. „Що се отнася до днешната среща, то тя беше много полезна и – това, което е особено приятно – много откровена“, заяви руският президент след разговора си с Обама.

източник:.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder