Държавният глава призова за политическо решение за присъединяването на България към Шенген

Държавният глава призова за политическо решение за присъединяването на България към Шенген

На среща с министъра на външните работи на Холандия Берт Кундерс, президентът Росен Плевнелиев е призовал за политическо решение на държавите от ЕС за присъединяването на България към Шенген, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа. Шенгенското пространство не се изчерпва само с изпълнението на технически изисквания, които отдавна сме изпълнили, а е част от самия процес на европейска интеграция“, е подчертал държавният глава и е призовал държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело с този процес.
Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген, е посочил министър Кундерс. Президентът Плевнелиев е припомнил, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване към пространството без граничен контрол, като на първо време това се отнася до българските летища.
Българският държавен глава е подчертал, че страната ни е инвестирала значителни средства за подобряване на наблюдението и охраната на външните граници на ЕС и днес се справя много по-добре, в сравнение с началото на бежанската криза. Обща е била оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква съвместни усилия и солидарност от страна на държавите членки на ЕС, както и по-силен ангажимент на Съюза към съседните на Сирия държави, в които живеят най-много бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток, посочват от прессекретариата. Министър Кундерс е призовал за спазване на европейските изисквания и за регистрация на всички имигранти, влизащи на територията на Съюза.
Възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен и привличането на повече холандски инвестиции в България, също са били обсъдени по време на срещата. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, като за последните 20 години е вложила над 7 млрд. евро в българската икономика. Според президента Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори. Министър Кундерс е отбелязал, че холандски компании проявяват интерес за партньорство с български фирми в сферата на информационните технологии.
Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС, е заявил Берт Кундерс и е потвърдил подкрепата си за предприетите от България действия за енергийна диверсификация.
По време на срещата е бил потвърден и общият ангажимент на България и Холандия към предприетите от ЕС и НАТО мерки за борба с тероризма и за повишаване на сигурността в Източна Европа и в региона на Черно море.

Източник: София
bta.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder