Престъпни групировки в Молдова търгуват радиоактивни материали с купувачи в Близкия изток

Престъпни групировки в Молдова търгуват радиоактивни материали с купувачи в Близкия изток

Престъпни групировки, някои от които имат връзки с агенцията приемник на руския Комитет за държавна сигурност (КГБ), ръководят процъфтяващ черен пазар с ядрени материали в малката и бедна източноевропейска държава Молдова, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на следствени документи.
Властите в Молдова, които са работили съвместно с американското Федерално бюро за разследвания, са осуетили през последните пет години четири опита на групировки с предполагаеми руски връзки да продадат радиоактивни материали на екстремисти в Близкия изток.
Последният известен случай е от февруари, когато контрабандист е предлагал голямо количество цезий с много високо ниво на радиоактивност, като е опитвал да се свърже с купувач от групировката „Ислямска държава“.
Полицията в Молдова и съдебните власти са споделили документи от разследването на тези случаи с Асошиейтед прес.
В записи от подслушвателни устройства, заснети на видео арести, снимки на материали, пригодени за направата на бомби, документи и интервюта, АП открива тревожни пропуски в стратегията за противодействие на контрабандата. От първия известен случай в Молдова през 2010 г. до най-скорошния през февруари, се забелязва тенденция: властите залавят заподозрените в ранните етапи на сделка, предоставяйки възможност на тарторите им да се измъкнат, заедно с контрабандните стоки. Това според агенцията е показателно, че черният пазар на ядрени материали на Балканите далеч не е поставен под контрол.
Най-сериозният случай започва през пролетта на 2011 г. с разследването на групировка, предвождана от руснак на име Александър Агеенко с прякор Полковника. Според молдовските власти той е служител на руската Федерална служба за сигурност. Посредник, работещ за Полковника, е записан как урежда сделка за продажбата на уран и подробен план за направата на „мръсна бомба“ на мъж от Судан. Планът е открит при обиск на жилището на посредника, се посочва в полицейски и съдебни документи.

Източник: Кишинев/bta.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder