Топ вести
05.03.2024 - Протеинов десерт – мисията възможна
05.03.2024 - Digital Scouts се завръща с още теми за онлайн безопасност и нови звездни посланици на каузата в социалните медии  
05.03.2024 - Обществено обсъждане по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината  
05.03.2024 - Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин
05.03.2024 - Дрогиран шофьор прати моторист в болница
05.03.2024 - Националният статистически институт ще проведе за втори път състезанието DATATHON за ученици
04.03.2024 - Движението по новия 13,6 км участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март
03.03.2024 - Община Видин чества 146 години свободна България
03.03.2024 - 146 години свободна България
01.03.2024 - Над 600 първокласници получиха българското знаме във Враца
„Видабаскет“ без треньор на старта на първенството

„Видабаскет“ без треньор на старта на първенството

Старши треньорът на „Видабаскет“ Николай Колев, който през последните пет години работеше с мъжкия отбор и всички възрасти при децата и юношите в школата на клуба, на тренировката днес- 7 октомври, пожела успех на своите и обяви, че се оттегля.

„Причината е само една- финансова несигурност. Дори отдаден човек като Николай Колев понякога е зависим от житейските обстоятелства и само единият ентусиазъм вече не е достатъчен“, обясни Росен Ракаджиев от УСК „Шампион“, който единствен през последните 12 години продължава да помага на видинския клуб в организирането на тренировъчния и състезателен процес.

„Не можахме да направим предсезонната подготовка. Бяхме планирали със старши треньора Николай Колев летен лагер на море с мъжкия отбор- не се осъществи. Бяхме договорили четири контроли– две в Сърбия и две с български отбори- не стана. Искахме да привлечем един-двама състезатели, които са ни необходими на позиции 4 и 5, но и това не е възможно… Причините са ясни- финасови. Положението е тежко, призна Росен Ракаджиев.

В отбора сега се готвят само състезатели на школата на „Видабаскет“. С тях е и дипломантът на НСА „Васил Левски“ Теодор Киров. В отбора са и двама студенти в НСА- Теодор Николов и Калоян Петров, които са преминали на индивидуален план на обучение, за да може да се състезават за своя град и за своя клуб.

„Чувствам се отговорен пред тези момчета, които винаги са били лоялни към „Видабаскет“ и към Видин. Не искам те да бъдат подведени. Не е тайна, че нашият клуб винаги е разчитал основно на средствата, които са гласувани от Общинския съвет на Видин. За тази година са гласувани 60 000 лева, от които сме получили на два транша по 20%. Нашият бюджет е разчетен според тези пари…“, обясни Росен Ракаджиев.

Клуб „Видабаскет“ има потенциал, има и амбиции. Но натрупаната през последните години финанасова тревожност прави все по-малки възможностите градът със 70-годишна баскетболна история да спаси за пореден път своя любим спорт. Постоянното оцеляване уморява и състезатели, и ръководители.

„От 2003 година, откакто клубът носи името „Видабаскет“, Община Видин нито веднъж не е изплатила в пълен размер гласуваните от Общинския съвет суми. Никога не са превеждани повече от 20-30%. Дори има години, в които нито лев от общинския бюджет не е влизал по сметката на клуба. Такава е ситуацията не само с баскетбола. Същите проблеми имат и другите спортове в нашия град. Да, така е от години. Но сега за първи път и аз се чувствам отчаян“, категоричен е Росен Расаджиев.

При тези обстоятелства- забавени с месеци парични преводи от Общината и без старши треньор, не се знае дали мъжкият отбор на „Видабаскет“ ще влезе в първенството този сезон. Несигурността в мъжката формация води до притеснения и при подрастващите.

Държавното първенство по баскетбол за мъже в „А“ група стартира на 18 октомври. Утре- 8 октомври, в Българската федерация по баскетбол ще бъде изтеглен жребият на срещите и ще стане ясно къде ще трябва да е първата среща на видинчани- у дома или като гости.

11 отбора са заявили участие в състава на Втория ешалон при мъжете. Те са разделени на географски принцип в две предварителни групи. В група „А“ Запад са отборите на „Видабаскет“ Видин, „Левски 2014-2“ София, „Рилски спортист-2“ Самоков, „Академик“ Благоевград и „Академик“ София. В група „Б“ Изток са отборите на „Академик“ Варна, „Икономически университет“ Варна, „Чавдар“ Троян, „Дунав“ Русе и отборът на Шумен.

Първата фаза на разменено гостуване завършва на 10 януари. Отборите, които са на първо и второ място в класирането, отиват директно в т.н. първа шестица. За разпределението на пета и шеста позиция в първата шестица ще се срещнат четирите отбора, които в края на първата фаза са се класирали на трето и четвърто място в предварителните групи Запад и Изток. Победените, заедно с всички останали, отиват във втората група от пет отбора. През втората фаза на първенството мачовете отново ще се играят на разменено гостуване.

 

http://bnr.bg/vidin

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder