Путин готов да изпрати Медведев във Вашингтон за преговори за изход от сирийската криза

Путин готов да изпрати Медведев във Вашингтон за преговори за изход от сирийската криза

Русия не се стреми към лидерство в Сирия, каза Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Руският президент говори на организирания в Москва инвестиционен форум „Русия зове“.
Според него в Сирия може да има само един лидер – сирийският народ. „Ние се стремим да внесем своя принос в борбата с тероризма, който е опасен и за САЩ, и за Русия, за европейските страни, както и за целия свят“, подчерта той.
Путин посочи, че е необходима съвместна работа за политическо уреждане на конфликта, от което би трябвало да са заинтересувани всички. За съжаление обаче, засега контактите със САЩ протичат само на военно равнище, като се обсъждат въпроси от военно-технически характер, като например съпоставка на опознавателните системи „свой-чужд“ на бойните самолети на двете страни, опериращи в небето над Сирия, добави той.
Това може и да е добро като начало, но не е достатъчно, каза Путин. „Ако искаме да бъдем ефективни, не просто да стреляме и да нанасяме ракетни удари, а да постигнем политическо уреждане на сложния и многопрофилен конфликт, то трябва да подтикнем политическите сили вътре в страната към съвместна работа“, подчерта руският лидер, цитиран от ТАСС.
Той предложи работата с чуждестранните партньори относно уреждането на сирийския конфликт да бъде издигната „на сериозно равнище“, като добави, че е готов да изпрати във Вашингтон голяма и представителна делегация начело с премиера Дмитрий Медведев за обсъждане на пътищата за решаване на сирийския конфликт. В тази делегация могат да влязат висши военни от Генералния щаб и представители на специалните служби.
Путин отбеляза, че е важно да се работи и със страните от региона – Турция, Йордания, ОАЕ, Ирак. „Да, има много взаимни подозрения и взаимни претенции, но ако не работим, ако не търсим решения, те никога няма да бъдат намерени“, подчерта той.
Според него военната операция в Сирия на международната коалиция, възглавявана от САЩ, не е донесла резултати. „Ние питахме: дайте ни онези цели, които смятате за стопроцентово терористични, а отговорът бе – не сме готови за това. Ние помислихме и зададохме още един въпрос: кажете ни тогава къде да нанасяме удари? Отново никакъв отговор. Това не е шега, нищо не си измислям. Струва ми се, че по този въпрос у някои наши партньори просто в главите им е каша“, каза Путин. Според него западните партньори не са наясно какво всъщност става на територията на Сирия и какви цели те искат да постигнат на територията на тази страна.
Путин изрази мнение, че всички действия на Русия там се основават на Устава на ООН и на международното право, за разлика от действията на „нашите колеги от т.нар. международна коалиция начело със САЩ, които действат без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без покана от сирийските власти“.
По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров също отбеляза, че Русия не е получила отговори на въпросите си за т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според него тя си остава „ефимерно образувание“, а съставът на включените в нея групировки повдига много въпросителни.
„Никой не ни дава координатите на умерената опозиция. По-рано говореха за „Свободната сирийска армия“, а сега говорят за алианса на „Демократичните сили в Сирия“. Разгледахме неговия състав и констатирахме, че там има и групировки, които по-рано сътрудничеха с „Ислямска държава“, посочи Лавров.
Според руския външен министър много въпроси поражда и новата програма на САЩ за подкрепа на умерената опозиция в Сирия, която предвижда хвърляне от въздуха на оръжие и боеприпаси. „Честно ще кажа, че ние дори не се съмняваме, че значителна част от това оръжие ще попадне в ръцете на терористите“, подчерта Лавров. Той говори по повод днешното съобщение на Пентагона, че военно-транспортни самолети на САЩ са спуснали с парашути в Сирия първата партида доставки на боеприпаси за сирийската опозиция, сражаваща се с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Източник:bta.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder