Сблъсъци в Прищина след арест на опозиционен лидер

Сблъсъци в Прищина след арест на опозиционен лидер

Преди дни Албин Курти хвърли граната по парламента

 

Тежки сблъсъци между полицията и демонстранти в столицата на Косово – Прищина. Повод за тях стана арест на опозиционния депутат Албин Курти, заради това че преди няколко дни хвърли граната сълзотворен газ в парламента.

Причина за действията му беше изпълнението на споразумението между Сърбия и Косово, което дава повече правомощия на районите с преобладаващо сръбско население в страната.

200 протестиращи скандираха името на Курти и обстрелваха полицията с димки и камъни. За момент те дори щурмуваха успешно централното полицейско управление в Прищина.

Силите за сигурност отговориха със сълзотворен газ. Курти пък беше разпитан от полицията и няколко часа по-късно – освободен. Пред Франс Прес той се обърна към симпатизантите си с думите: „Няма да се предадем! Нека бъдем единни“.

Опозицията силно се противопоставя на сделката със Сърбия, която стана факт с посредничеството на ЕС през 2013 г. и все още е в етап на изпълнение. Мотивът е, че тя ще задълбочи етническото разделение в Косово и ще увеличи сръбското влияние в страната. Освен димката в парламента противниците на споразумението хвърляха яйца по управляващите на фона на силни освирквания.

 

Източник: dnes.bg

Снимка: Bulgaria ON AIR

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder