Задължителните ваксини да са право на избор

Задължителните ваксини да са право на избор

Индивидуален подход към всяко дете искат бъдещи родители

Ще ви разкажем историята на Зорница, която е бременна в осмия месец. Тя се притеснява от предстоящите имунизации на бебето си. Според нея всеки родител сам трябва да определя кое е най-добре за детето му.

Зорница посещава курсове за бъдещи родители и оттам научава какви ваксини трябва да се направят на бебето й. Най-изненадана е от първата имунизация, която се прави 24 часа след раждането.

„Това е един чисто нов човек, ние не знаем абсолютно нищо за него, а той със сигурност вече има свои особености – генетични, маркери. Как е възможно на общо основание на всички новородени деца да се бие една и съща ваксина в един и същи момент“, пита бъдещата майка от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че задължението да ваксинира детето си й отнема част от родителската роля. Според нея страничните ефекти от превантивните медикаменти трябва да бъдат публично оповестени. Така родителите ще бъдат максимално подготвени за всяка имунизация и ще бъдат по-спокойни за децата си.

„Искам да бъде информирана. Това е най-основното нещо, което ми се иска е, да се знае кой носи отговорността и ако аз нося отговорността, аз да бъда информирана и да ми бъде предоставена информация – ползата от даден продукт, защото това са продукти и са възможни странични ефекти от този продукт, и аз да мога да преценя съвсем съзнателно и информирано какво ще направя за своето дете“, е позицията на Зорница.

Най-честите странични ефекти след имунизация са алергии, пневмонии и висока температура, коментират запознати. От пациентската организация „Заедно с теб“ настояват да се обръща повече внимание на всяко дете преди да му се постави ваксина и от това да не зависи посещението му в детска градина или ясла.

Според адвокат Екатерина Станчева „на българския гражданин му е отнето едно изконно право, което е фундамент в световен мащаб – информирано съгласие“.

„Няма как при една медицинска интервенция преди да бъде извършена един човек да не е наясно не само с ползи, но и със странични възможни реакции“, обяснява Станчева.

Въпреки че е задължително, все повече родители не имунизират децата си, защото се притесняват от последствията. От организацията предлагат да се създаде фонд за обезщетение на деца, пострадали от ваксини. Подобни фондове има в 13 европейски държави, а в почти цяла Европа имунизацията не е задължителна.

 

Източник: dnes.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder