Всеки трети българин сяда зад волана почерпен

Всеки трети българин сяда зад волана почерпен

Всеки трети българин е сядал пиян зад волана. В същото време пияните водачи продължават да предизвикат едни от най-тежките инциденти на пътя, сочи проучване, представено при старта на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, цитирано от Нова тв.

545 загинали при катастрофи

От началото на годината при над 5600 тежки катастрофи са загинали 545 души, а ранените са над 7000. Сред най-рисковите на пътя са младите и пияните водачи. Въпреки че алкохолът не е сред водещите причини за пътни инциденти, катастрофите след употреба на алкохол са сред най-кървавите. За първите 9 месеца на годината – 516 катастрофи са допуснати от младите зад волана. При тях са загинали 54 души, а 712 са ранени.

Поне 9000 карат пияни

Всяка година катаджиите залавят поне по 9000 шофьори, позволили си да карат пили. Санкциите започват при повече от 0,5 промила, а когато чашките минат 1,2 промила – наказанието е затвор.

„Всички знаят, че е забранено да се шофира след употреба на алкохол, но малко хора спазват тази забрана“, обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Загубването на представата къде точно се намираме, невъзможността да се прецени правилно дистанцията – всичко това води до вземането на едно неадекватно решение“, твърди Мария Ботева от Националната пътна полиция.

При младите шофьори рисковете са най-големи

„Тези млади хора да почувстват в реални условия как биха се чувствали, ако са пили алкохол. Те губят ориентацията си, не могат да минат през права линия, намалява се виждането им“, обяснява Надежда Тодоровска от БЧК.

Затова съвсем скоро санкциите при тях ще започват при 0.2 промила.

„Практически за тях ще бъде абсолютно забранено да се употребява алкохол – една бира, половин бира – 0.2 е изключително ниска граница“, пояснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Промените

С промените пияните зад волана ще бъдат спирани от движение, като ще може да се свалят и номерата на коли, управлявани след някоя чашка зад волана.

Както ФОРУМНЮЗ писа близо 12 000 нарушения хвана КАТ на пътя само за седмица. 5045 от констатираните нарушения са засечени в присъствието на контролен орган. Броят на установените шофьори без книжка е 484. За периода са настъпили 151 катастрофи с 14 загинали и 190 ранени.

Източник: forumnews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder