Грипът идва до дни

Грипът идва до дни

“Заболелите от остри респираторни инфекции се увеличиха с около 30% за седмица. Общата заболеваемост за 7 дни е близо 54 на 10 000 души за страната”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология, съобщава „24 часа”.

Референтната лаборатория по грип към центъра все още не е изолирала първия грипен вирус за новия сезон. Очаква се това да стане в края на октомври.

Децата и хората в активна възраст са най-засегнати от дихателните вирусни инфекции в момента, каза д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния ДКЦ 11. Вирусите не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни.

Най-много болни има в Габрово, където заболеваемостта при децата между 5 и 14 г. е няколко пъти по-висока в сравнение с останалите райони – 957 на 10 000. Следват Ловеч, Стара Загора, Шумен, Плевен и там също най-много боледуват децата.

“Грип няма все още, респираторните инфекции в момента се дължат на други вируси – корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата”, обясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята. Ларингитът личи по спадналия глас, може да стигне и до временна загуба на гласа. Обикновено човек прекарва инфекцията на крак, тъй като тя протича със слабо повишение на температурата.

“Трите грипни вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима, са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Сред тях нов е вирусът “Швейцария”, за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни”, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Лечението на грипа е с антивирусни препарати – инхибитори на ензима невраминидаза на грипния вирус, и трябва да започне в първите 48 часа от началото на инфекцията, препоръчва СЗО. Сегашните вируси имат резистентност към лекарствата от по-старото поколение с активна съставка римантадин. Най-сигурното средство за предпазване от грип е имунизацията. Тя се препоръчва особено на рисковите групи: бременни, независимо в кой месец, възрастни над 65 г., деца, хронично болни и медицински кадри, съобщава Световната здравна организация.

Ваксината може да се постави през октомври и ноември, докато не е започнала грипната епидемия.

 

Източник: blitz.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder