Руски експерти предричат дълъг период на хибридни войни и санкции

Руски експерти предричат дълъг период на хибридни войни и санкции

Експертите от т.нар. „Владайски клуб“ очакват противопоставянето между Русия и САЩ да продължи още дълго време. В неговия ход не са изключени хибридни войни, откъсване на територии от суверенни държави и непрекъсната политика на санкции и контрасанкции, пише РБК.

Ежегодното събрание на Международния дискусионен клуб „Владай“, в което ще участва и външният министър на Русия Сергей Лавров, започна вчера. Очаква се на събитието да пристигне и президентът Владимир Путин.

Сред дискутираните теми ще бъдат войната, мирът и проблемите на глобалната икономика в съвременния свят, обяснява Андрей Бистрицкий от дискусионния клуб. По време на обсъжданията ще бъде представен и докладът „Войната и мирът в 21 век. За стабилността на международната сцена е нужен баланс от нов тип“, изготвен от руски и чуждестранни експерти.

Едно от заключенията, до което стигат анализаторите, е че конкуренцията между Запада (в лицето на САЩ и Европа) и Китай и Русия от друга страна създава предпоставки тези държави периодично да влизат в повече или по-малко ожесточени хибридни войни. „Големият сблъсък“ на международните играчи ще се наблюдава в т.нар. сиви зони (страните от Латинска Америка, Африка, Южна и Югоизточна Азия, вероятно и Източна Европа), а също и в полето на технологиите и др. С оглед на безбройните териториални спорове анализаторите смятат, че прехвърлянето на територии от една държава в друга ще е неизбежно. Санкциите и контрасанкциите ще се превърнат в обичайна практика.

В тези условия Русия естествено ще се насочи към сътрудничество с Китай, пишат авторите на доклада. Процесът на създаването на нов баланс на силите на международната сцена ще е дълъг и вероятно ще доведе до периоди на тежка конфронтация, предупреждават анализаторите.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder