Топ вести
05.03.2024 - Протеинов десерт – мисията възможна
05.03.2024 - Digital Scouts се завръща с още теми за онлайн безопасност и нови звездни посланици на каузата в социалните медии  
05.03.2024 - Обществено обсъждане по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината  
05.03.2024 - Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин
05.03.2024 - Дрогиран шофьор прати моторист в болница
05.03.2024 - Националният статистически институт ще проведе за втори път състезанието DATATHON за ученици
04.03.2024 - Движението по новия 13,6 км участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март
03.03.2024 - Община Видин чества 146 години свободна България
03.03.2024 - 146 години свободна България
01.03.2024 - Над 600 първокласници получиха българското знаме във Враца
ЕС ще подпише предприсъединително споразумение с Косово

ЕС ще подпише предприсъединително споразумение с Косово

Европейският съюз ще подпише през следващата седмица предприсъединително споразумение с Косово, което ще отвори широко вратата за пълноправното членство на Прищина в съюза, съобщава “Ройтерс“. Това споразумение се разглежда и като приближаване на Сърбия към членство в ЕС.

Решението на Брюксел може да предизвика сериозно безпокойство в някои страни членки на ЕС, които се борят с сепаратистки движения. Испания, Кипър, Румъния, Гърция и Словакия не са признали Косово за държава след отделянето от Сърбия през 2008 година. Това обаче не им попречи да дадат разрешение за начало на преговорите за присъединяване на Косово към ЕС в опит да намалят напрежението на Балканите.

Косово сключи с ЕС  споразумение за асоцииране през юли 2014 година.

„Подписването на предприсъединителното споразумението ще засили европейската перспектива на Косово, а също ще помогне вътрешното стабилизиране“, заяви официален представител на ЕС, цитиран от “Ройтерс“.

Информацията идва на фона на оскъдния напредък на Косово в ключови сектори, коментира агенцията.

„Върховенството на закона в Косово, включително независимостта на съдебната власт, както и ограничените резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, продължава да бъдат сериозен проблем“, казва Европейската комисия в последния си доклад за Косово.

Новата стъпка към членството в ЕС за Косово също е повод за загриженост в Сърбия, която все още формално разглежда Косово като част от нейната територия. За да разсее сръбските притеснения, ЕС изглежда е готов да направи отстъпки пред Белград.

„Уверен съм, че първите две от преговорните глави за присъединяване на Сърбия могат да бъдат отворени до края на годината“, каза високопоставен служител на ЕС пред „Ройтерс“.

За да може Сърбия да се присъедини към ЕС, трябва да бъдат отворени и затворени общо 35 преговорни глави.

 

Източник: mediapool.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder