Русия привършва строителството на втора военна база в Арктика

Русия привършва строителството на втора военна база в Арктика

Министерството на отбраната на Русия съобщи вчера, че привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници ще могат да прекарат до 18 месеца, предаде агенция Франс прес.

Министерството посочи, че базата, която е издигната на острова Александрова земя – част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е „готова на 97 процента“ и е проектирана да бъде напълно самостоятелна.

Обектът, кръстен „Арктическа детелина“, заема площ от 140 000 кв.м и е съставен от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг.

Сградата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи.

Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън, където през зимата температурата може да падне до минус 47 градуса по Целзий. Има и капацитет да се изпомпва гориво от танкери.

Францйосифова земя представлява островна група между Баренцово и Карско море, северно от архипелага Нова земя.

Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност, отбелязва Франс прес.

Русия вече построи подобна военна база с името „Северна детелина“ на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.

По-рано тази година Москва официално предяви претенциите си над голяма част от региона, включително и Северния полюс, пред ООН. Според руските оценки, територията съдържа около 4.9 млрд. тона изкопаеми горива. Флотът на страната също проведе военни учения в Далечния север.

САЩ, Дания, Норвегия и Канада също имат претенции към арктическия регион, където топенето на ледовете улеснява достъпа до енергийните ресурси в района.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder