Създадоха генетично модифицирано куче с два пъти повече мускули

Създадоха генетично модифицирано куче с два пъти повече мускули

Екип от учени в Китай е създал кучета с двойно повече от обичайното мускулна маса чрез премахване на ключов ген, който блокира развитието на мускулите, пише Discovery News.

 

Екипът е използвал техника за генетично модифициране, наречена CRISPR-Cas9, за да отстрани ген, наречен миостатин, от ембрион на гонче. Този ген произвежда протеин, които спира растежа на мускулите. Същият метод е използван наскоро за създаване на свински органи, които да се използват за човешки трансплантации.

Получената в резултат порода гончета има повече мускули и се очаква да е с по-добри бегачески способности, което я прави подходяща за лов, както и използване от полицията и армията, посочва изследователят Лиангси Лаи.

Идеята не е да се направи супер куче. Учените изтъкват, че се надяват с помощта на новите познания да създадат други генетично модифицирани кучета – с мутации, които наподобяват човешки болести като Паркинсон, за да се изследват и разберат тези заболявания, уточнява Агенция „Фокус“.

“Целта на проекта е да се проучи възможността за създаване на поколение от кучета модели за заболявания за биомедицински изследвания”, казва Лаи, като допълва, че кучетата приличат на хората по отношение на метаболизма, психологическите и анатомичните си характеристики.

 

Източник: novanews.novatv.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder