Висши служители на ООН с обвинения в корупция

Висши служители на ООН с обвинения в корупция

Федерален съд в нюйоркския район Манхатън предяви обвинения за участие в корупционни схеми срещу бившия председател на Общото събрание на ООН Джон Аш, който е и бивш посланик на карибската държава Антигуа и Барбуда в ООН, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Заедно с него обвинения получиха още четирима души.

61-годишният Аш, който председателстваше предишната сесия на Общото събрание на световната организация (2013 – 2014 г.), бе задържан в дома си в Ню Йорк на 6 октомври. Според документите, предадени от прокуратурата на съда, дипломатът е обвинен в получаване на над 500 хил. долара от китайския строителен предприемач милиардер Нглап Сън, занимаващ се със строителни проекти в Макао.

68-годишният Нглап дал парите на Аш, за да може чрез него да получи подкрепата на ООН за изграждане на център на конференции на ООН в Макао.

Освен това Аш получил още над 800 хил. долара от „различни китайски бизнесмени“, които той си поделил с влиятелни чиновници в Антигуа и Барбуда, включително и премиера на страната.

В края на август дипломатът участвал като председател на ОС на ООН в конференция в Китай, за което, според американските власти, също получил подкуп.

Самият Нглап вече бе обвинен на 6 октомври в даване на рушвети и рушветчийски сговор. Очаква се той да получи още две обвинения, включително и за пране на пари, заедно със своя помощник – Джеф Ин, и уволнения неотдавна посланик на Доминиканската република в ООН Франсис Лоренцо, които също са в ареста.

По данни на американското следствие незаконните операции били осъществявани в продължение на 3 години – от 2011 до 2014 г.

 

Източник: vesti.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder