Водещи испански експерти по праистория и скални рисунки на посещение в Белоградчик

Водещи испански експерти по праистория и скални рисунки на посещение в Белоградчик

По покана на министъра на културата Вежди Рашидов на посещение в Белоградчик и София са г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага – директор на Национален музей и изследователски център Алтамира, Испания, както и г-жа Пилар Фатас Монфорте – заместник-директор на Национален музей и изследователски център Алтамира.
Испанските специалисти – експерти по праистория и изкуството на палеолита, идват за оказване на експертна помощ по отношение на оценката и състоянието на скалните рисунки в пещера Магурата във връзка с предстоящото изготвяне на номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство.
На 20 октомври 2015 г. директорът и заместник-директорът на Национален музей и изследователски център Алтамира г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте посетиха пещера „Магурата“ до с. Рабиша, община Белоградчик. Те разгледаха и предстои да оценят състоянието на уникалните скални рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия. Гостите от Испания са придружавани от доц. д-р Стефанка Иванова – археолог– проучвател на пещера Магурата, Веселина Йончева – изкуствовед от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Биляна Михайлова, старши експерт – археолог от Министерството на културата.

Бе проведена среща в община Белоградчик с Росен Младенов, и.д. кмет на Белоградчик, както и с Валери Димитров – и.д. областен управител на област Видин, с Фионера Филипова – директор на Регионален исторически музей – Видин, и Михаил Михайлов – директор на Исторически музей – Белоградчик.
По думите на г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага скалните рисунки са много впечатляващи и предстои много работа по изработването на каталог, подробно описание и картографиране на разположението на всяка една от тях.

Източник: Пресслужба община Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder