Делото срещу Златко Баретата влезе на последна инстанция

Делото срещу Златко Баретата влезе на последна инстанция

Златомир Иванов – Баретата, вероятно е единственият човек, който изтърпява близо 7 години ограничаване на свободното си придвижване, без да е осъден окончателно. Мнението изрази адвокатът на Иванов – Марияна Тодорова днес пред Върховния касационен съд (ВКС). Делото срещу Иванов и още 20 души  за организирана престъпна група за разпространение на наркотици и за убийството на Румен Стефанов – Алф, днес започна на последна инстанция.

През 2012 г. Златомиер Иванов бе осъден на 8 години затвор от Софийския градски съд, а впоследствие апелативният съд (САС) намали наказанието му на 6 години и половина затвор. Днес адвокат Тодорова заяви пред върховните магистрати, че клиентът ѝ вече е изтърпял наказанието си и не следва такова тепърва да му бъде налагано.

Прокуратурата протестира решението на САС и поиска делото да бъде върнато за ново разглеждане, за да бъдат увеличени присъдите на подсъдимите, а оправданите да бъдат осъдени. Освен заради протеста на държавното обвинение, делото стигна до ВКС и заради жалби на част от подсъдимите. Те искат отмяна на въззивното решение и да получат по-ниски присъди или да бъдат оправдани.

Изненадващо прокурорът по делото заяви пред съда, че вече се отказва да поддържа части от обвинението, но и не го оттегли изцяло, например обвиненията за телесни повреди. По думите на защитата представителят на обвинението в случая е изразил лична си позиция.

Златомир Иванов се възползва от правото си да не се яви пред Темида. Според адвокат Тодорова всички 20 души заслужават адмирации за добрата си процесуална дисциплина по време на целия процес, тъй като никога не са ставали причина за отлагане на заседание, освен в случаите, когато Баретата на няколко пъти е бил възпрепятстван да присъства по здравословни причини след стрелбата по него през 2013 г. пред Съдебната палата.

Въпреки че са минали близо 7 г. от началото на делото, то е първото от този тип, което протича с толкова бързи темпове, отбеляза още Тодорова.

ВКС ще се произнесе с окончателно решение по делото в срок до два месеца.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder