Библиотека на открито вече и в Белоградчик

Библиотека на открито вече и в Белоградчик

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Белоградчик се присъедини към националната кампания „Вземи, прочети и върни”. „Къщички за книги” бяха поставени в градската „Алея на здравето”, както и пред Младежки дом и природоисторическия музей в края на парка.

Идеята за подобна „Библиотека на открито” е възникнала през 2009 година в САЩ. От тогава тя обикаля света и на много места изникват малки къщички – библиотеки, в които има книги за четене със свободен достъп до тях.
В България инициативата е подета от Местните комисии, предвид естеството на тяхната дейност – а именно корекционно-възпитателна работа с деца и младежи с девиантно поведение. Целта на библиотеките на открито е да привлекат вниманието на все повече деца, да предизвикат интерес към четенето и книгата и да насърчат грижата за нея. А това всъщност е и най-прекъя път към превъзпитанието, себеопознаването и опознаването на света и околните.
Секретарят на Комисията, Милена Иванова, представи новата придобивка в града на група ученици, придружени от Зорница Иванова – педагог в Детски комплекс гр. Белоградчик и член на Комисията. Милена Иванова изказа своите благодарности за реализирането на тази идея на общинска администрация и издателска къща „БАРД” гр. София, която се присъедини към инициативата и предостави безвъзмездно ученическа литература за къщичките. От своя страна, обществените възпитатели Мирослава Николова и Иванка Петрова призоваха децата да бъдат съвестни, да пазят къщичките и книгите, а когато видят нарушение, веднага да сигнализират.
Източник: Пресслужба на Община Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder