САЩ алармират за руска агресивност до изключително важни подводни кабели

САЩ алармират за руска агресивност до изключително важни подводни кабели

Руски подводници и шпионски кораби агресивно действат до изключително важни подводни комуникационни връзки, които поддържат интернет комуникациите по целия свят, пише „Ню Йорк таймс“.

Представители на американската армия и разузнаването са обезпокоени, че руснаците планират да атакуват тези кабели в случай на покачване на напрежението или конфликт.

Те могат да отрежат фиброоптични кабели на някои от най-трудно достъпните места, което може да засегне сериозно западните правителства, икономики и граждани, които са нарастващо зависими от глобалната интернет система.

Въпреки че няма конкретни доказателства за такива действия, високопоставени американски и разузнавателни източници савсе по-притеснени от увеличаващите се действия на руските въоръжени сили по света.

Адмирал Марк Фюргюсън заяви, че патрулирането на руски подводници се е увеличило с 50% за последната година.

Шпионските агенции на САЩ и Пентагонът са направили оценка на нарастващата руска военноморска активност, която обаче е строго класифицирана и не се обсъжда публично в детайли.

Всеки ден съм притеснен относно това, което правят руснаците, каза контраадмирал Фредерик Роуг, командир на подводния флот на САЩ в Тихия океан.

Публично представителите са лаконични, но военните и разузнавателните източници, пожелали анонимност заради характера на разкритията, са доста по-директни. Източници отбелязват, че от Северно море до Североизточна Азия и дори във водите близо до американското крайбрежие се наблюдавазначително увеличение на руските действия по познати маршрути с кабели, които пренасят „кръвта на глобалната електронна комуникация и търговия“.

Миналият месец руският шпионски кораб „Янтар“, оборудван с две малки подводници, е преминал бавно край Източното крайбрежие на САЩ на път за Куба, където се намира един от основните кабели до американската морска база Гуантанамо бей. Той е бил под постоянно наблюдение от американски шпионски сателити, кораби и самолети.

Военноморски представители заявиха, че корабът и подводниците имат възможност да отрежат кабелите на няколко километра дълбочина.

„Нивото на активност“, поясни високопоставен европейски дипломат, е „сравнимо с това, което видяхме по време на Студената война“.

Според представители на Пентагона руснаците изглежда търсят по-уязвими кабели на по-голяма дълбочина, където е трудно да бъдат наблюдавани и трудно могат да бъдат оправени.

Ролята на кабелите е много по-важна от когато и да е било. Те помагат за глобалния бизнес, който носи по повече от 10 трилиона долара на ден, включително финансовите институции, които извършават транзакции всяка секунда. Всяко значимо прекъсване ще спре потока от капитали. Кабелите помагат за повече от 95% от дневните комуникации.
Вътрешното министерство на САЩ разглежда като „изключително важна инфраструктура“ кабелите край Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис.

 

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder