Децата са най-силно засегнати от икономическата криза в Европа

Децата са най-силно засегнати от икономическата криза в Европа

Близо 26 млн. деца и младежи в Европа са застрашени от бедност или социално изключване след години на икономическа криза, сочи проучване на фондация „Бертелсман„, според което условията за младите в Гърция са най-лошите в целия ЕС.

Индексът на фондацията за социалната справедливост, което е годишно изследване на социалните условия в 28-те страни на ЕС, е установил голяма разлика както между южните и северните райони на континента, така и между различните възрастови групи, предаде „Ройтерс“.

В Испания, Гърция, Италия и Португалия броят на децата и младите хора, които са под заплаха поради тяхното икономическо състояние, се е увеличил с 1.2 млн. до 7.6 млн. от 2007 г. насам.

В допълнение, броят на гражданите между 20 и 24 години в ЕС, които не работят и не са нито заети в образование или обучение, се е повишил в 25 от 28-те страни-членки от 2008 г. насам, а Германия и Швеция са единствените държави, където перспективите за тази възрастова група са се подобрили.

В Италия това се отнася за 32% от тази възрастова група, а в Испания – 24.8%.

„Ние не можем да си позволим да загубим едно цяло поколение в Европа, нито социално, нито икономически“, казва Арт Де Гойс, председател на борда на директорите на „Бертелсман“.

„Европейският съюз и неговите държави-членки трябва да положат специални усилия за подобряване на устойчивите възможности за младите хора“.

От друга страна, проучването установи, че намалява броят на хората на възраст над 65 години, които са изложени на риск от бедност, защото пенсиите не са намалели толкова силно, колкото доходите за по-младите граждани.

Според проучването три общоевропейски тенденции засилват тази пропаст между млади и стари хора, включително растежа на публичния дълг, застоя на инвестициите в образованието и научните изследвания, и покачването на натиск върху финансовата жизнеспособност на системите за социална сигурност.

Швеция, Дания, Финландия, Холандия и Чехия са на върха на класацията на социалната справедливост, докато Гърция, Румъния, България, Италия и Испания са на последните места.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder