Топ вести
05.03.2024 - Протеинов десерт – мисията възможна
05.03.2024 - Digital Scouts се завръща с още теми за онлайн безопасност и нови звездни посланици на каузата в социалните медии  
05.03.2024 - Обществено обсъждане по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината  
05.03.2024 - Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин
05.03.2024 - Дрогиран шофьор прати моторист в болница
05.03.2024 - Националният статистически институт ще проведе за втори път състезанието DATATHON за ученици
04.03.2024 - Движението по новия 13,6 км участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март
03.03.2024 - Община Видин чества 146 години свободна България
03.03.2024 - 146 години свободна България
01.03.2024 - Над 600 първокласници получиха българското знаме във Враца
Европарламентът ще отхвърли предложението държавите членки сами да решават за вноса на ГМО

Европарламентът ще отхвърли предложението държавите членки сами да решават за вноса на ГМО

Европейският парламент днес се готви да отхвърли в пленарна зала предложението на Европейската комисия държавите членки индивидуално да ограничават или забраняват продажбата и употребата на своя територия на генетично модифицирани храни или фуражи, одобрени от ЕС.

Комитетът за околна среда и повечето политически групи вече се обявиха категорично против намерението на Европейската комисия да се откаже от правото си да решава централно въпроса с достъпа на тези храни до националните пазари.

Основният аргумент на Европейския парламент е, че подобно действие ще наруши функционирането на единния пазар в ЕС и ще доведе до въвеждането на граничен контрол на вътрешните граници за внос на ГМО храни между държавите приели и отхвърлили забраната.

По-рано тази година обаче беше прието решението държавите членки сами да решават дали да позволят култивирането на ГМО на територията си. Впоследствие се оказа, че две трети от държавите членки не са привърженици на ГМО и забраняват отглеждането на подобни култури на териториите си.

Деветнадесет страни-членки на Европейския съюз поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури. По силата на приета неотдавна директива 28-те имаха право до 3 октомври да поискат забраната върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от Евросъюза или на път да бъдат разрешени.

Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. По-рано това направиха 14 други държави, сред които България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder