Служителите на националната библиотека ще протестират за по-високи заплати

Служителите на националната библиотека ще протестират за по-високи заплати

Работещите в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ разпространиха писмо, адресирано до властта, съобщи БНР. В него те пишат, че се чувстват унизени, защото трудът им е почти приравнен към минималното заплащане на неквалифицирания труд в България.

Подписалите писмото заявяват, че са готови да обявят предупредителни протестни действия на 10-и декември, когато е празникът на Националната библиотека, ако положението не се промени.

„Намеренията са протестът да е символичен, в обедната почивка“, обяви пред БНР Иван Добромиров от КТ „Подкрепа“. „Трябва да се говори за някаква промяна на заплащането. Според браншовото споразумение ние трябва да получаваме ваучери за храна и пари за дрехи. Трябва да имаме ежегодни медицински прегледи, но такова нещо няма. Аз съм от 10 години в библиотеката, никога не е имало подобно нещо“, заяви той.

Директорът на библиотеката професор Боряна Христова подкрепя желанието за протест на колегите си. „Когато се повишават заплати на учители и на други работещи в областта на образованието, не бива да се забравя, че библиотеката е и образователна институция“, каза тя и добави, че без добри библиотеки и информационно обслужване не може да има добро образование.

Боряна Христова каза, че е получила уверение от министерството на културата, че се правят опити да се увеличи бюджетът за библиотеките за 2016 година.

Източник: dnevnik.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder