ЕК замрази делото за депата за отпадъци

ЕК замрази делото за депата за отпадъци

Европейската комисия е замразила делото срещу България за депата за отпадъци. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите и уточняват, че причината за замразяването е „сериозният напредък в тази сфера“.

Делото срещу България се  води за неизпълнение на Директивата за депонирането на отпадъци. До 16 юли 2009 г. страната ни е трябвало да прекрати експлоатацията на старите общински депа, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство. Този процес е обвързан с изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците, финансирани основно от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Забавянето на строежа на новите депа се дължеше основно на спирането на плащанията по оперативната програма и на дългите съдебни процедури по обжалване на стъпките по проектите, уточняват от МОСВ.

„Това е много добра новина за България. През 2015 г. постигнахме сериозен напредък – закрихме 54 стари сметища, рекултивирахме 37 и приключихме изграждането на 15 регионални системи за управление на отпадъците. С това успяхме да убедим Комисията да не пристъпва към следваща фаза на делото, което би означавало сериозни глоби за страната“, каза пред журналисти министър Ивелина Василева в Брюксел, където участва в Съвета на министрите по околна среда.

От ековедомството посочват, че ЕК възстанови плащанията по оперативната програма на 19 ноември 2014 г. От началото на годината досега бяха въведени в експлоатация 13 нови депа и бяха закрити 54 стари. По оперативната програма са изградени 15 регионални системи за управление на отпадъците. Те обслужват 70 общини и повече от 3,5 милиона граждани. До края на 2015-а се очаква да бъдат въведени в експлоатация още четири депа – в Разлог, Стара Загора, Никопол и Велико Търново. А през 2016 г. ще бъдат приключени в Бяла /Русенско/, Кърджали, Пазарджик и Златица.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder