Словения отхвърли гей браковете

Словения отхвърли гей браковете

Словенците отхвърлиха в неделя с над 60% закона, разрешаващ гражданския брак между лица от един и същ пол, приет от депутатите през март. В референдума участваха 35,65% от имащите право на глас в страната, предаде БГНЕС.

Католическата църква бе препоръчала да се гласува с „не“.

През март парламентът на страната прие закон, който даде на еднополовите двойки равни права да създават семейства. Но консервативна група, която е близка до дясноцентристката опозиционна Словенска демократична партия и бе подкрепена от католическата църква, оспори закона. Групата дори успя да събере достатъчно подписи за провеждането на референдум по въпроса.

Словенският парламент спря инициативата, тъй като според властите бракът е основно право, независимо дали става въпрос за еднополови и или хетеросексуални двойки.

В същото време според словенската конституция всяка група, която успее да събере 40 хиляди подписа в рамките на месец, има право да предизвика референдум. В Словения ако в допитването участват повече от 20% от избирателите и повечето от участвалите гласуват против закон, то той ще трябва да бъде отменен. Такава бе ситуацията в неделя вечерта в Словения след преброяването на всички бюлетини.
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder