„Шанз Елизе“ ще бъде пешеходна зона един ден в месеца

„Шанз Елизе“ ще бъде пешеходна зона един ден в месеца

Прочутият парижки булевард „Шанз Елизе“ ще бъде затворен за коли една неделя в месеца и ще се превръща в изцяло пешеходна зона, обяви кметът на френската столица, цитирана от „Ройтерс“.

Социалистката Ан Идалго поясни, че плановете й за елегантния булевард, на който често се провеждат тържествени церемонии, са част от серия мерки за опазване на околната среда, които ще бъдат обявени тази година. Сред тях е и идеята за създаване на зона изцяло за пешеходци в участък покрай десния бряг на Сена, известен с натовареното си движение.

Хиляди парижани изпълниха дългия близо двукилометров „Шанз Елизе“ през последната неделя на миналия септември. Тогава булевардът бе затворен за коли като част от общоевропейската инициатива „Един ден без автомобили“.

Идалго обясни, че при тазгодишното отбелязване на инициативата целият град ще бъде затворен за коли.

Известен с музеите, театрите и луксозните си магазини, „Шанз Елизе“ е една от най-големите туристически атракции в Париж. Освен това булевардът е основна пътна артерия за едни от най-скъпите квартали в града. Той започва от площад „Конкорд“ и завършва при Триумфалната арка.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder