ЦРУ разследва финансирането на проруски партии

ЦРУ разследва финансирането на проруски партии

Американските разузнавателни служби започват мащабно разследване на проруски настроени партии за разкриване на източници за оказване на финансова помощ.
Те са получили указания от Конгреса да осъществят мащабно разследване на опитите на Русия да се инфилтрира в редица европейски партии, съобщава британският в. Telegraph, цитиран от БГНЕС.

Агенцията за национална сигурност и ЦРУ не дават повече информация кои партии и в кои държави ще бъдат обект на разследването, но на първо място вниманието ще бъде фокусирано върху „Атака“ в България, „Йобик“ в Унгария, „Златна зора“ в Гърция, „Северната лига“ в Италия или „Националният фронт“ във Франция, където вече бе разкрита афера с предоставяне на кредит от € 9 млн. от руска банка през 2014.

Марин Льо Пен потвърди, че партията й е взела заем от Русия >>

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър е бил инструктиран да проследи най-вече нелегалното финансиране на политици и политически структури, които демонстрират необичайна проруска линия.

Новата директива отразява загрижеността на Вашингтон от засилването на решимостта на Москва да използва политическите разногласия в Европа и да внася разкол по отношение на НАТО, да блокира американската програма за противоракетна отбрана и да преследва вдигане на икономическите санкции, наложени след присъединяването на Крим към Руската федерация.

Новият политически ход на Вашингтон идва само няколко дни, след като високопоставен британски политик сподели също за в. Telegraph, че все по-сериозна става опасността от нова Студена война заради засилената руска намеса в политиката на други държави от Източна Европа, която се оказва „много по-мащабна, всеобхватна и дълбока“, отколкото Западът е подозирал.

„Това е истинска нова Студена война на хоризонта. Надлъж и нашир в ЕС се натъкваме на алармиращи доказателства за руските усилия да разплете тъканта на европейското единство по редица жизненоважни стратегически въпроси“, допълва източникът.

Досие за „Активността на руското влияние“ във в. „Sunday Telegraph разкрива опити за разширяване руското влияние във Франция, Холандия, Унгария, но също така в Австрия и Чешката република, където е регистрирана засилена активност на руската агентура за осигуряване на достъп до Шенгенската зона.

Разследването на американските тайни служби трябва да установи дали Русия, чрез своите секретни служби, финансира различни политически партии, които открито водят проруска политика или осъществява „благотворителни мероприятия“, чиято цел е да скъпа усилията да търсене на алтернативи за руските енергийни източници.

Разследването ще засегне и откровени опити на Москва за дестабилизация чрез използване на дипломати с интензивни връзки в Австрия, включително и посещението на австрийски парламентаристи в Крим, както и ще бъдат анализирани няколко случая на разкриване на руски шпиони, които използват австрийски вестници за проруска пропаганда.

Американските тайни служби разполагат с достатъчно информация за руска намеса при организирането на референдума в Холандия през април, чиято цел е да блокира установяването на по-тесни връзки между ЕС и Украйна. ЦРУ смята, че аргументите на референдума удивително съвпадат с руската пропаганда по темата за отношенията между Киев и Брюксел.

Американските тайни служби подозират също така опити за разширяване на руското влияние в британската политика, използвайки настроенията около предстоящия на Острова референдум за членство в ЕС и опитвайки се да използва избора на Джереми Корбин за лидер на Лейбъристката партия за отслабване на Европа.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder