Португалия с нов президент

Португалия с нов президент

Дясноцентристкият кандидат Марсело Ребелу де Соуза спечели президентските избори в Португалия с 52% от вота, съобщи агенция „Ройтерс“.

„Като президент ще направя всичко необходимо, за да обединя португалците, да изградя мостове и да лекувам раните на обществото“, заяви Де Соуза, който бе член на Социалдемократическата партия, която управляваше до миналата година.

Президентският пост в Португалия до голяма степен е символичен, но държавният глава има правото да разпусне парламента и това ще бъде особено важно на фона на крехката управляващата коалиция в страната.

Правителството е коалиция между умерени и социалисти, която има подкрепата на комунистите и „Левия блок“.Нито една политическа сила не получи мнозинство на изборите през октомври и макар бившият дясноцентристки премиер Педру Пасуш Коелю да състави правителство, то остана на власт едва няколко дни.

Много анализатори не очакват и този кабинет да управлява до края на мандата си. Правителството разчита на крайнолеви партии, за да прокарва политиките си, а в същото време иска да спази обещаното през ЕС намаление на дефицита.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder