Над 200 адвокати писаха до ВСС в подкрепа на Лозан Панов

Над 200 адвокати писаха до ВСС в подкрепа на Лозан Панов

„Стига вече толкова“, казаха и 227 адвокати, които подписаха отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) в подкрепа на словото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от декември 2015 г. по случай честването на 135-годишнината на ВКС. (Пълният текст на писмото и подписите са в прикачения файл.)

Адвокатите настояват ВСС да заяви ясно, че с произнасянето на речта председателят на ВКС не е нарушил Етичния кодекс и Закона за съдебната власт. Те изразяват недоволството си от „неоснователните обвинения към Лозан Панов за неговата реч. Намират „резултата“ от проверката на Етичната комисия към ВСС по случая за неприемлив, тъй като съветът не е заявил ясно, че с произнасянето на тази реч Панов не е нарушил по никакъв начин закона или етичните правила.

Преди месец в дневния ред на Етичната комисия на ВСС влезе сигналът на сдружение „План Б“, че речта на Панов имала политически характер и трябвало той да понесе дисциплинарна отговорност. Комисията не предложи образуване на дисциплинарно производство срещу Лозан Панов, но и не излезе със становище, че не е нарушил Етичния кодекс. А председателят на комисията Ясен Тодоров изразяваше личното си мнение в медиите, че речта имала „много политически привкус“. Междувременно 145 съдии от различни съдилища в София и страната застанаха зад думите на председателя на ВКС, като се подписаха под речта му.

В днешното отворено писмо на адвокатите се казва: „ЗАЯВЯВАМЕ, че подкрепяме всяка дума от този текст, и считаме, че ако не бъдат взети от държавните институции спешни мерки за решаване на изключително сериозните и системни проблеми, изложени в това послание, то не може да има независимост на съдебната система, върховенство на закона и ефективно правосъдие, а липсата му ощетява всеки български гражданин! Като страна в процеса, който трябва да осигури правосъдието, не можем повече да мълчим и казваме също като г-н Панов силно и ясно: „Стига вече толкова!“

Изразилите подкрепата си за Лозан Панов адвокати се противопоставят и на „публичната демонстрация на липса на разделение на властите при заседанията на ВСС“. Припомнят също така „замрялата съдебна реформа“ и отрицателния към България доклад на Европейската комисия, оповестен на 27 януари.

Те подкрепят Панов и заради липсата на открит дебат за ролята и мястото на прокуратурата.

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder