Топ вести
29.09.2022 - Специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР-Видин
29.09.2022 - Областният управител на Видин обсъди организационно-техническата подготовка за изборите с кметовете на Брегово и Ново село
29.09.2022 - В края на октомври стартира монтажът на климатици по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин“
29.09.2022 - 43-годишен жител на село Горни Лом е бил задържан за притежание на наркотици
28.09.2022 - С модерен комплекс за спорт на открито ще се сдобие видинското училище „Любен Каравелов“
28.09.2022 - Близо 19 млн. лв. са одобрени за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия
28.09.2022 - Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната
28.09.2022 - Осигуряват се 40 млн. лв. за лекарства за деца с редки заболявания
28.09.2022 - Одобрен е отчетът за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2021 година
28.09.2022 - „Ден на отворените врати“ в Административен съд-Видин
Норвежкият фонд ще подпомага проекти, насочени към родителите на деца с увреждания

Норвежкият фонд ще подпомага проекти, насочени към родителите на деца с увреждания

Ранното детско развитие, повишаването на връзката между образование и работа, повишаването на възможностите за връщане на работа на родители на деца с увреждания и институционализирането на грижата за непридружените деца – бежанци в страната ни, са водещите политики, по които бихме търсили финансова подкрепа от новия програмен период на Норвежкия фонд. Това е извод от работна среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра по въпросите на Европейското икономическо пространство и връзките с ЕС на Норвегия Елизабет Аспакер, съобщиха от социалното министерство.
Целта на срещата е била да бъдат обсъдени възможностите, които страната ни има по двустранната Норвежка програма за сътрудничество, икономически растеж и устойчиво развитие на България.
Министър Калфин е запознал министър Аспакер с приоритетите на страната ни в областта на социалните политики и е акцентирал върху необходимостта от интервенции в ранно детско развитие при групите в риск. Според Калфин единственият начин да се прекъсне наследствената бедност е да се започне работа с децата и обучение от съвсем ранна детска възраст и така да се увеличат шансовете за включването на вече порасналите деца в заетост.
По думите на министъра, важно е да се създадат условия семействата в риск да изпращат децата си в детска градина, където успоредно със заниманията с децата да се работи с техните майки, за да се включат активно на пазара на труда.
Като положителен модел, Калфин е посочил центъра за ранно детско развитие в кв. Факултета с капацитет от 80 потребители. Центърът работи с ромски семейства в различните етапи от растежа на детето – от женска консултация на бременни жени, през осигуряване на млечна и бебешка кухня и дневна работа с деца от яслена група и детска градина, до предоставяне на помощ за училище.
Министър Калфин е подчертал, че семействата на деца с увреждания, изложени на риск от бедност, също са приоритетна група за министерството. Според него е е важно да се осъществят повече проекти, насочени към предоставяне на специфични дневни грижи за деца с увреждания и успоредно с това, да се работи с техните родители – да се обучават или преквалифицират, така че да могат да повишат шансовете си за заетост. Целта е да създадем възможност за родителите на деца с увреждания да се върнат на пазара на труда“, е коментирал още Ивайло Калфин.
Министър Аспакер е обявила, че в новия програмен период, Норвежкият фонд ще финансира приоритетно и проекти, свързани с подобряване на интеграцията на бежанци. В отговор на това, министър Калфин е подчертал необходимостта от въвеждане на ефективен механизъм за работа с непридружените деца-бежанци – включващ, както отглеждане, така и обучение и указване на специфична социална и медицинска подкрепа.
Двамата министри са обсъдили и възможността за подписване на двустранна спогодба за сътрудничество срещу насилието на работното място, по инициатива на норвежкото социално министерство.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder