Бреговски ученици съхраняват български обреди чрез проект, финансиран от „Младежка банка“ – Видин

Бреговски ученици съхраняват български обреди чрез проект, финансиран от „Младежка банка“ – Видин

Бреговски ученици се опитват да съхранят за идните поколения знанията за два традиционни, но вече позабравени ритуала – „Благонаричане на хляб“ и „Пеперуда“ (молебен за дъжд). Учениците, с помощта на техни преподаватели и на консултанти, ще разучат и разиграят двата обреда и всичко това ще бъде филмирано – като краен продукт ще се получи филм, който ще бъде предоставен на читалища, училища и институции, работещи с деца, ще бъде качен и в сайтовете за видео споделяне. Отделно учениците ще представят двата обреда на сцената на читалище „Развитие“ – град Брегово и в Драматичния театър във Видин. Целта е максимално широка публика да се докосне до плода от усилията на бреговските деца и така двата обреда, като елементи от нематериалното културно наследство на Видинския край, да бъдат популяризирани.

На пресконференция Кирил Кунчев, училищен психолог в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово, представи целите на проекта „Минало и настояще – обреди във Видинския край“, разказа за очакваните резултати и за извършените и предстоящи дейности по проекта, който се финансира по линия на „Младежка банка“ – Видин. Проектът е на стойност 1077 лв., 15% от които са съфинансиране от страна на училището. Кунчев обясни, че за изпълнение на проекта 19 ученици (значителна част от тях членове на бреговския училищен клуб „Млади възрожденци“) са включени в две творчески студия – „Български обреди и обичаи“ (14 ученички, които пресъздават ритуалите) и „Етнокино“ (5 момчета, които ще бъдат обучени за работа със специален софтуер за създаване на филма). Освен децата, в проекта са ангажирани двама родители, двама обучители и четирима консултанти.
„Идеята за проекта възникна в края на миналата година, когато ученици от клуб „Млади възрожденци“, преследвайки една своя инициатива под надслов „Да възродим ролята на училището в живата на град Брегово“, инициираха създаването на една секция към клуба, наречена „Етнография“, чиито задачи и цел са основно краеведческа дейност – тоест събиране на материална и духовна култура, връщане към историческите корени, възстановяване на историческата ни памет в частта обреди и традиции с оглед на тяхното пресъздаване и популяризиране“, разказа Кирил Кунчев. Той обясни, че благодарение на финансирането от „Младежката банка“ е станало възможно тези идеи и цели да бъдат реализирани.
Вече са изпълнени част от дейностите по проекта, като е филмирано пресъздаването на ритуала „Благонаричане на хляб“. „Всички бяхме впечатлени от процедурата, по която се прави този обред – децата получиха изключително интересна информация, която беше поднесена по уникален начин. И мисля, че учениците ще запазят и в бъдеще трайни спомени за това как се извършва самият обред, защо се извършва той. Много ценно е и това, че децата имаха възможност да се потопят в една уникална, автентична обстановка – атмосфера, в която те имаха възможност да споделят свои съкровени идеи, мечти, желания, интереси под формата на един такъв обред, следващ определена ритуалност“, сподели впечатленията си Кирил Кунчев.
Той уточни, че тъй като другият обред – „Пеперуда“, се прави на открито, се изчаква времето да стане по-топло, за да бъде заснет. Сценичното представяне на двата ритуала ще стане към края на този месец, допълни психологът, като на видинска сцена вероятно обредите ще бъдат показани около 20-22 март. .

автор: ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder