Кметът на Видин откри гостуваща изложба на  мартеници в Регионалната библиотека

Кметът на Видин откри гостуваща изложба на мартеници в Регионалната библиотека

Изложбата е в партньорство с три институции от България,Румъния и Македония. Директорът на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова благодари на всички участници в инициативата, изработили българските мартеници, с които се представят на международната изложба в Скопие, Македония.
„За мен е изключително удоволствие, че присъствам на днешното събитие и заедно с вас се радваме на международната изложба, която гостува в нашия старопрестолен град по повод Баба Марта. Искам да поздравя ръководството и целия екип на РБ „Михалаки Георгиев“ като организатори и инициатори, защото те поддържат нашите уникални български традиции“ – каза при откриването на изложбата кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той допълни, че това е и един от най-разпространените местни обичаи и подчерта, че от няколко години общината организира инициативата „жива мартеница“, като през 2015 г. кандидатства и печели рекорд на Гинес за „най-дълга мартеница“. С реализирането на тази идея в град Видин се създава едно много хубаво мартенско настроение. Ценков пожела успех на изложбата и изрази надежда, че много наши съграждани ще я посетят.

Сред гостите на събитието бяха Таня Бакалова, председател на Демократичния съюз на жените в София, проф. Саша Тодорова – представител на комисията на ЮНЕСКО за България, представители на културни институти,училища, читалища.
Предстои изложбата да гостува в Румъния, а после – и в други градове и държави, включително и в такива, където не е разпространен обичаят, свързан с мартеницата. Tова съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

[envira-gallery id=“9165″]

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder