Близо 43 млн. евро са постъпленията от такси за преминаване на Дунав мост 2

Близо 43 млн. евро са постъпленията от такси за преминаване на Дунав мост 2

От юли 2013 г. до началото на месец май 2016 г. броят на преминалите моторни превозни средства по Дунав мост 2, в двете посоки, е 1 780 336, а размерът на събраните такси е 42 911 563 евро. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос. Основните приходи се генерират от товарните автомобили – над 39 млн. евро са постъпленията от такси за над 1,169 млн. тежкотоварни МПС, които са преминали по моста в периода юли 2013 г. – 1 май 2016 г.
„Настоящата тенденция е към увеличаване на относителния дял на таксите за преминаване на товарни автомобили за сметка на делът на таксите за преминаване на леки и лекотоварни коли, за които общата сума на таксите за изминалия период е 3 695 706 евро. Българската страна не се отказва от възможността за преговори за намаляване на таксите за леки автомобили, разчитайки тенденцията да се запази. Поради високия дял на приходите от такси за преминаване на моста от товарни коли и приносът им за поддръжка на съоръжението и изплащане на инвестицията, обаче, не се предвижда намаляване на таксите за товарен превоз“, посочва още транспортният министър в отговора си. Той обаче е категоричен, че няма как да се намали таксата за преминаване само на автомобили с регистрационни номера от Видин и съседната румънска област Долж, защото от една страна това ще е дискриминационна мярка, а може и да доведе до злоупотреби – хора от други региони на Румъния и България да регистрират автомобилите си във Видин и Долж, за да се възползват от по-ниската такса.
По отношение на железопътния трафик, Московски отбелязва, че се очаква той да нараства по-бавно и на по-късен етап, в зависимост от наличието на товародатели. „На 10 май 2014 г. бе открита редовна жп пътническа връзка Видин – Крайова – Видин, която функционираше до края на 2015 г. Със зимното разписание от 2015 г. този влак за пътнически превози бе заменен с влак София – Видин – Крайова – Будапеща, който пътува всеки ден. Отделно от това, съществува и товарен трафик от жп влакове, но все още релацията не е натоварена – средно 5 товарни влака на месец“, уточнява транспортният министър.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder