Софийски апелативен съд потвърди 15-годишна осъдителна присъда за пренасяне на хероин през Дунав мост 2

Софийски апелативен съд потвърди 15-годишна осъдителна присъда за пренасяне на хероин през Дунав мост 2

Софийски апелативен съд потвърди 15-годишна осъдителна присъда за пренасяне на хероин през Дунав мост 2. На 21.10.2014 г. Окръжна прокуратура – Видин е внесла в Окръжния съд в града обвинителен акт срещу Тодор Асенов и Любомир Василев, затова че на 22.03.2014 г. на излизане от Република България през ГКПП Видин – Калафат, при посредствено извършителство чрез М.Д. и И.Д., пренесли през границата на страната почти 29 килограма хероин на обща стойност 2 605 892.40 лв – престъпление по чл. 242, ал.4 вр. ал.2 НК. Дрогата била укрита в тайник на лек автомобил, собственост на Любомир Василев, управляван от М.Д.
С присъда от 21.07.2015 г. Окръжен съд – Видин призна подсъдимите за виновни, като им наложи наказание по 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 200 000 лв. за всеки един от тях. С решението на Апелативен съд – София е потвърдена присъдата на ОС-Видин.
Подсъдимите Тодор Асенов и Любомир Василев се познавали добре, тъй като Василев работел като шофьор във фирмата на Асенов. На 21.03.2014 г. двамата решили да пренесат през ГКПП Видин – Калафат голямо количество хероин, разпределено в 58 пакета, укрити в тайник на лек автомобил, марка „Рено“, собственост на Василев. За да не бъдат заловени от органите на реда, решили да наемат други две лица – М.Д и И.Д., които да управляват автомобила, на които да заплатят по 500 лв., като им казали, че ще пътуват до Холандия, за да докарат коли от там.
На същата дата, в гр. София, Василев и Асенов предали лекия автомобил и документите за него на М.Д и И.Д. и, след като си разменили номерата на мобилните телефони, се уговорили, че ще се срещнат в гр. Видин.
М.Д и И.Д. не знаели за наркотичните вещества, намиращи се в тайник в колата, затова потеглили спокойно към гр. Видин. На бензиностанция в близост до града видели управлявания от Василев лек автомобил, марка БМВ и спрели, за да заредят с гориво. След като Василев и Асенов дошли при тях, М.Д и И.Д. се оплакали, че парното на колата не работи и е много студено. Василев ги уверил, че парното ще се оправи, въпреки че знаел – за направата на тайника са отстранени въздухопроводите на автомобила.
Около 03.30-04.00 ч. на 22.03.2014 г. в тъмната част на денонощието на ГКПП Видин – Калафат първо пристигнал автомобил „Рено“, следван от управляваното от Василев БМВ, в което бил и Асенов. През целия път от гр. София до Дунав мост 2 Асенов и Василев наблюдавали другия автомобил, тъй като знаели, че в него се намират наркотичните вещества.
На Дунав мост 2 била извършена съвместна проверка на „Рено“-то от гранични полицаи от България и Румъния. На зададените им въпроси М.Д и И.Д. отговорили, че пътуват за Холандия, за да докарат автомобили. След проверката и заплащане на таксата за преминаване на Дунав мост 2, автомобилът напуснал зоната за граничен контрол и потеглил за Румъния. Непосредствено след това, след около 10 минути, пристигнало и БМВ-то, като граничните полицаи започнали проверка на документите на подсъдимите Василев и Асенов. Двамата подсъдими също заявили, че пътуват за Холандия, което направило впечатление на проверяващите. На въпроса дали пътуват заедно с пътниците в „Рено“-то, подсъдимите отговорили положително, което усъмнило граничните полицаи, предвид обстоятелството, че четирима човека пътуват в две коли. При проверка на личната карта на Василев се установило, че същата е повредена, което наложило и проверка на свидетелството му за управление на МПС. При справка в информационните масиви се оказало, че книжката на Василев е отнета. Асенов също не разполагал със свидетелство за управление на МПС, поради което граничните полицаи отказали да пуснат автомобила без правоспособен водач.
През това време М.Д и И.Д. били спрели на около 500 метра от ГКПП Видин – Калафат, за да изчакат подсъдимите, но след получено обаждане се върнали до пункта, за да може един от тях да управлява лекия автомобил БМВ.
Докато чакали връщането на М.Д и И.Д., Асенов предложил на граничните полицаи да ги почерпи, за да пуснат автомобила да продължи, но те отказали. Поведението на двамата подсъдими ги усъмнило и било взето решение да бъде извикана мобилна група от ТМУ-Видин за щателна проверка. Когато уведомили Асенов за това, той започнал да им предлага различни суми, за да не минават автомобилите през рентген.
При сканирането на „Рено“-то, на мобилната рентгенова снимка била забелязана необичайна плътност в областта на арматурното табло, което наложило разглобяването му. Намерени и иззети били 58 пакета с кафяво прахообразно вещество, за което изготвената в хода на разследването експертиза дава заключение, че е хероин.
На двамата подсъдими Окръжна прокуратура – Видин е повдигнала обвинение по чл. 242, ал.5 вр ал.4 вр. чл. 20, ал.2 вр. ал.1 НК, за което тежко престъпление съдът определи наказание 15 години лишаване от свобода и глоба в размер на 200 000 лв. за всеки от подсъдимите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder