България получи подкрепа от Словакия за членство в Шенген

България получи подкрепа от Словакия за членство в Шенген

„Винаги сме подкрепяли по-нататъшното разширяване на ЕС. Винаги за нас приемането на България и Румъния в Шенген е било приоритет“, каза на пресконференция в Братислава премиерът на Словакия Роберт Фицо. Той отговори на въпрос на пресконференция, посветена на започващото в петък словашко председателство на Съвета на ЕС.

„Политическият климат не трябва да пречи на това, двете страни изпълниха изискванията и трябва да бъдат приети. Не разбираме защо трябва част от европейските граждани да остават изолирани от това преимущество. Присъединилите се към ЕС след 2004 г. държави са много благодарни за Шенген, посочи той. Продължаваме да подкрепяме приемането на България и Румъния“, допълни той.

„Няма да прекратим правната процедура срещу бежанските квоти на ЕК, но в качеството си на посредник ще търсим решение, заяви словашкият премиер по повод оспорването на квотната система.“, каза още словашкият премиер.

„С Турция не трябва да се лъжем, засега страната не отговаря на изискванията за отпадането на визити за нейните граждани. Отказвам формалния подход в отчитането на напредъка на турската страна, заяви Фицо. Никой не е сърдит на британските гласоподаватели, задачата ни е да намерим взаимноприемливо решение. Уважаваме правото на Шотландия, както и на всяка друга страна, да определя сама бъдещето си. Чехия и Словакия са пример за мирна раздяла, коминтира премиерът по повод британския референдум.“, каза още Фицо

Той съобщи, че поради очакването на резултатите от референдума чак днес неговото правителство е приело програмата на председателството. Основните теми на словашкото председателство ще бъдат последиците от британския референдум, повишаването на икономическата мощ на ЕС, политиката за убежище и миграция. „Разглеждаме председателството като голяма възможност, но нямаме големи очаквания, предпочитаме да бъдем реалисти“, поясни Фицо. „От опит знам как неочакваните събития оказват влияние на предварителните намерения“, добави той.

Той изрази надежда до края на годината да заработи новата европейска гранична служба. „Решенията за бъдещето на ЕС не могат да бъдат взимани от шепа държави в Общността, не може повече присъединилите се след 2004 г. да бъдат оставяни извън процеса“, коментира Фицо. Той отбеляза, че социологическите изследвания доказват несъгласие сред мнозинството от гражданите на ЕС с настоящата европейска миграционна политика.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder