Топ вести
Oт Видин поискаха Мая Манолова за президент (Видео)

Oт Видин поискаха Мая Манолова за президент (Видео)

Омбудсманът на България Мая Манолова притежава нужните качества, за да бъде следващият президент на Република България. Това заявиха единодушно представители на над 10 граждански организации и движения от Видинска област, които участваха в дискусията на тема „Какъв да бъде следващият президент на Република България“.

Представителите на гражданското общество се обединиха около позицията, че Манолова е личност, която ще изпълни с истинско съдържание президентската институция, ще успее да обедини нацията, а във външнополитическо отношение – ще може да поведе държавата в правилната посока. Формулата за явяване на Манолова на предстоящите президентски избори, според представителите на гражданското общество, трябва да е като независим кандидат, който да привлече широка партийна подкрепа от целия политически спектър. Нещо което, уверени са участниците в обсъждането, само Мая Манолова е в състояние да постигне. Именно и затова в рамките на дискусията точно нейното име се открои като кандидатура, отговаряща на критериите за успешен надпартиен президент.
Председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев, който беше модератор на обсъждането, обясни, че провеждането на дискусията е продиктувано от желанието на участващите в нея над 10 неправителствени организации да бъдат не просто наблюдатели на процеса на номиниране на кандидатите за президент, но и да бъдат участници в този процес. Самата дискусия включи обсъждането на няколко въпроса, а началото беше поставено с оценка на настоящия президент. Присъстващите се обединиха около тезата, че през изминалите пет години президентът не успя да изпълни със съдържание президентската институция. Радослав Георгиев изрази мнение, че в периода 2011 – 2016 г. президентската институция е била слаба, а действията на президента са диктувани от политиката на партията, която издигна кандидатурата му. „Росен Плевнелиев се провали – не беше обединител на нацията, не можа да инициира нито една инициатива, насочена към регионите, водеше небългарска външна политика“, заяви от своя страна председателят на Гражданско движение „Видин“ Ненчо Нешев.
По отношение на втората точка от дискусията – характеристиките, на които трябва да отговаря бъдещият президент на България – Димитър Тодоров изрази мнение, че периодът на мандата на Росен Плевнелиев е бил най-слабият откакто съществува президентската институция и че това е една вече затворена страница, а следващият държавен глава трябва да бъде всичко онова, което настоящият президент не беше: да бъде активна, обществено ангажирана личност; човек, който е близо до хората, познава техните проблеми и е социално ангажиран; личност, която ще е в състояние да бъде изразител на обществените настроения и желания. Харизма и авторитетен публичен образ бяха също сред критериите, които присъстващите посочиха. Радослав Георгиев изрази мнение, че би било добре следващият президент да има и висока юридическа култура, така че да познава добре основния закон на държавата и по този начин да е в състояние да се възползва в пълна степен от конституционните си права, като по този начин докаже, че президентът няма само представителни функции.
В най-важната част на дискусията, когато вече присъстващите трябваше да обсъдят конкретни кандидатури, първото име, което беше посочено, беше именно на Мая Манолова – пръв тезата, че тя ще е подходяща за президент изрази Милчо Борисов, председател на пенсионерския клуб в Дунавци. От свое име и от името на над 150-те пенсионери, членуващи в клуба, той изказа мнение, че Мая Манолова притежава качествата да бъде президентът, който да работи както за по-добрия живот на пенсионерите, така и за по-доброто бъдеще на младите хора в България. „Смятаме, че нито една от фигурите, които се спрягат в момента в публичното пространство не може да поема важната роля да поведе България. Всички смятаме, че у нас няма друга фигура, която може да обедини, да събира хората около себе си както това го прави г-жа Манолова, сегашният омбудсман на Република България“, заяви Милчо Борисов.
Подкрепа за независима кандидатура на Мая Манолова изрази и кметът на Дунавци Димчо Скорчев. Той сподели, че на среща на кметовете в Карлово, Мая Манолова, която присъствала в качеството си на омбудсман, намерила време, за да разговаря с всеки от присъстващите – това убедило Скорчев, че тя е една комуникативна личност, жена, която се вслушва в мнението на хората. „Има огромен заряд в тази жена. На нея ще й приляга президенсткият пост; тя е истински боец и може да представлява България в качеството си на президент“, заяви кметът на Дунавци.
След като подобна позиция изразиха и други участници в дискусията, които изтъкнаха като предимства и юридическото образование на Манолова, опитът й като народен представител и като омбудсман, а различни от нейната кандидатури така и не бяха предложени, Радослав Георгиев обобщи: „Мая Манолова има опита, има образованието, има компетентността, в изминалата година в качеството си на омбудсман тя показа как една институция, която се беше превърнала в пощенска кутия за жалби на хората, може да бъде накарана да заработи, подхвана сериозни теми като борбата с монополите, с частните арбитражи съдилища… Такъв човек ни е нужен за президент“.
Присъстващите в дискусията се обединиха около мнението, че трябва да се търси президентът на гражданите, а не президента на партиите и затова те виждат участието в президенстката надпревара на Мая Манолова като независим кандидат, който с качествата си да е в състояние да привлече подкрепа от партии от целия политически спектър. Радослав Георгиев съобщи и следващите стъпки, които ще бъдат предприети – ще се организира подписка, която да помогне да бъде преценено дали кандидатурата на Мая Манолова събира необходимата широка подкрепа, след което ще се премине към изпълнение на стъпките.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder